Avio kompanija United Airlines planira da koristi gorivo od otpada

Američka avio kompanija United Airlines namerava da ove godine upotrebi skoro 13 miliona litara niskougljeničnog avio goriva napravljenog od otpada. Na ovom projektu čiji je cilj smanjenje ugljeničnog otiska i povećanje upotrebe ekološkog goriva, kompanija sarađuje sa firmama uključujući Nike Inc i Siemens AG.

Planirana cifra je mala u poređenju sa više od 16 milijardi litara koliko je kompanija potrošila u godini pred pandemiju, ali je značajna u poređenju sa nešto manje od 4 miliona litara ekološkog goriva koliko je godišnje koristila od 2016. godine.

United Airlines smatra da će na ovaj način doprineti stvaranju tržišta za ekološko avio gorivo.

– Videćemo kako se projekat razvija. Verujem da postoji ogroman potražnja – rekao je izvršni direktor kompanije Scott Kirby.

Avioni nikada neće biti potpuno dekarbonizovani

Do sada, avio industrija se u smanjenju ekološkog uticaja letenja manje fokusirala na nove tehnologije, a više na kupovinu ugljeničnog ofseta.

Reč je o programu koji pojedincima i kompanijama omogućava da balansiraju svoj ugljenični otisak tako što će investirati u ekološke projekte koji čuvaju ugljen dioksid i na taj način kompenzovati sopstvene emisije gasova staklene bašte. Kritičari su im to zamerali ističući da ovi programi ne adresiraju direktno klimatske ciljeve i maskiraju problem avio emisija.

United Airlines, koji je ranije objavio da želi da smanji neto emisije gasova staklene bašte za 100% do 2050. godine i da želi da postane 100% zelena kompanija, takođe je kritikovao ove programe i najavio investicije u tehnologije za zarobljavanje ugljenika.

– Znamo da avioni nikada neće biti potpuno dekarbonizovani, ali nećemo upotrebljavati ofsete da postanemo 100% zeleni – rekao je Kirby.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj IATA poručuje da emisije gasova staklene bašte iz ekoloških goriva mogu biti za 80% niže nego kod standardnog goriva i da su ekološka goriva jedina srednjoročna opcija za smanjenje rasta emisija jer avioni još ne mogu da pređu na električne panele.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay/Dirk Daniel Mann