8 knjiga o ekologiji koje možete kupiti na Sajmu knjiga – Od apela do optimizma

Sajam knjiga je u toku, pa dok čekamo domaće izdavače da prevedu neku od knjiga koje se bave usko cirkularnom ekonomijom (Forget Mars: Circular Economy, The Next Big Business Opportunity; Cradle to cradle – remaking the way we make things; The Circular Economy Handbook: Realizing the Circular Advantage) evo nekoliko preporuka za knjige koje bi vam mogle biti zanimljive.

Ekološka istorija sveta – Klajv Ponting (Izdavač: Odiseja)

Knjiga čiji podnaslov glasi „Životna sredina i propast velikih civilizacija“, istražuje odnos životne sredine i ljudske istorije na primerima velikih svetskih civilizacija, od Sumera do drevnog Egipta, od Uskršnjeg ostrva do Rimskog carstva, od zemalja Trećeg sveta do najrazvijenijih zemalja današnjice. Autor pokazuje kako su nemarnim odnosom prema resursima određene ljudske zajednice izazvale sopstvenu propast i da na trenutnom stupnju razvoja, ljudsko društvo ima dve alternative: da mnogo štedljivije i brižljivije postupa s resursima ili – da propadne.

Da li me čujete – Greta Tunberg (Izdavač: Mali vrt)

Obavezno štivo ne samo mlađih generacija, već i onih koji žele da saznaju o čemu mladi aktivisti danas razmišljaju. Knjiga koju mnogi nazivaju apelom na uzbunu, objedinjuje govore čuvene aktivistkinje Grete Tunberg.

Ekološka inteligencija – Danijel Goleman (Izdavač: Geopoetika)

Autor knjiga o socijalnoj i emocionalnoj inteligenciji, Danijel Goleman u ovoj knjizi govori o tome šta i zašto kupujemo. Autor poručuje da nam ekološka inteligencija omogućava da primenjujemo ono što naučimo o načinima na koje ljudska delatnost utiče na ekosisteme da bismo nanosili manje štete i ponovo živeli održivo u svom kutku – a danas je to cela planeta.

Tri ekologije – Feliks Gatari (Izdavač: Fakultet za medije i komunikacije)

Ekološke krize koje prete našoj planeti direktan su rezultat ekspanzije novog oblika kapitalizma, tvrdi Feliks Gatari i dodaje da nam je potreban novi, ekofilozofski pristup koji uvažava razlike između svih živih sistema. „Vreme je da ekologiju prestanemo da povezujemo sa slikom male grupe zaljubljenika u prirodu ili ekoloških stručnjaka. Ekologija kakvu ja zastupam dovodi u pitanje čitavu kapitalističku subjektivnost i kapitalističke formacije moći“ – kaže ovaj francuski filozof.

Muke svetskog mora – Alana Mičel (Izdavač: Geopoetika)

„Najsvestranija knjiga do sada napisana o stanju u kome se nalazi svetsko more“ – tako kritičari ocenjuju ovu knjigu. Putujući po svetu – od australijskog Velikog koralnog grebena do Meksičkog zaliva, Kine i Zanzibara – Alana Mičel otkriva krizu koja stalno raste ispod talasa svetskog mora i njene posledice za budućnost života na planeti.

Klimatske promene i politika – Entoni Gidens (Izdavač: Clio)

Mada objavljena 2009. godine, Gidensova knjiga je i danas aktuelna jer pokazuje uticaj politike na prihvatanje naučnih činjenica o klimatskim promenama. Autor jasno apostrofira tezu da nema rešenja globalnog zagrevanja bez koordinisane političke akcije na svim nivoima – lokalnom, nacionalnom, međunarodnom.

Naš izbor – Al Gor (Izdavač: Geopoetika)

I ova knjiga je iz 2009. godine, ali odlično pokazuje marketinške alate kojima se naftna industrija vodila kako bi umanjila svoju odgovornost u izazivanju klimatskih promena. Nekadašnji američki potpredsednik pokazuje moguće načine za rešenje klimatske krize, ali ukazuje i na značaj lične odgovornosti i akcije.

Život na našoj planeti – Dejvid Atenboro (Izdavač: Laguna)

Čuveni voditelj BBC-jevih emisija o prirodi u ovoj knjizi ukazuje da planeta ostaje bez  netaknutih prirodnih prostranstava i bez raznovrsnosti živog sveta. „Knjiga je moje svedočenje i moja vizija budućnosti, priča o tome kako smo počinili svoju najveću grešku – i kako bismo mogli da je popravimo ako smesta pređemo na delo. Imamo samo još jednu, poslednju šansu da obezbedimo sebi savršeno mesto za život i obnovimo onaj divni svet koji smo nasledili. Potrebna je samo volja za to“ – veruje Atenboro.