Zašto je važna odluka Ikee da od svojih mušterija otkupi polovni nameštaj

“Crni petak”, dan kad mušterije grozničavo kupuju, a kompanije daju velike popuste, ove godine će u Ikei izgledati drugačije. I to ne samo zbog pandemije, već zato što je švedski gigant odlučio da od svojih mušterija otkupi korišćeni Ikein nameštaj. Ova najava je utoliko značajnija što dolazi nakon informacije da je posle prvog talasa pandemije usledila velika tražnja za nameštajem.

“Crni petak” je ove godine 27. novembra, a Ikein otkup će trajati od 24. novembra do 3. decembra u 27 zemalja. Kupcima će biti ponuđeni vaučeri u vrednosti do 50 odsto od prvobitne cene nameštaja koji se mogu potrošiti u Ikeinoj prodavnici.

– Želimo da učinimo održiv život jednostavnijim i pristupačnijim i nadamo se da će naša inicijativa pomoći mušterijama da zauzmu stav protiv preterane potrošnje ovog Crnog petka i u godinama koje dolaze – kažu u Ikei.

Povećana tražnja za nameštajem

Za nameštaj bez ogrebotina mušterije će dobiti 50 odsto od njegove prvobitne cene, za nameštaj u dobrom stanju sa manjim oštećenjima 40 odsto, dok dosta korišćen nameštaj sa oštećenjima vredi 30 odsto od prvobitne cene. Ikea je objavila da će sve što ne može da se ponovo proda biti reciklirano i da će Crni petak biti prilika da se zadovolje potrebe kupaca na načine koji doprinose cirkularnoj ekonomiji.

– Kružna ekonomija može se postići samo ulaganjem i saradnjom s kupcima, drugim preduzećima, lokalnim zajednicama i vladama, tako da možemo iskoreniti otpad i stvoriti ciklus popravki, ponovne upotrebe, obnove i recikliranja – rekla je Pia Hajdenmark Kuk, šefica odeljenja Ikee za održivost.

Ikea je objavila da želi da postane potpuno cirkularan i klimatski pozitivan biznis do 2030. godine. Kasnije ove godine Ikea će otvoriti svoju prvu trgovinu polovnog nameštaja, u tržnom centru zapadno od Stokholma.

Ovaj postupak veoma je važan, pogotovo ako se ima u vidu povećana tražnja za nameštajem. Uprkos pandemiji, Ikea planira da otvori rekordan broj radnji ove godine, čak 50, tako da će ih ukupno imati skoro 500 širom sveta. Tražnja za nameštajem nakon prvog talasa pandemije značajno je porasla, otkrili su u Ingka grupi, franšiznoj kompaniji koja upravlja najvećim brojem Ikeinih prodavnica.

Inače, pandemija je ubrzala rast tržišta polovnih proizvoda. GlobalData predviđa da će ovo tržište rasti sa 24 milijardi dolara 2018. godine na 51 milijardu dolara do 2023. godine.

Foto: Pixabay/mastrminda

Leave a comment