Kina objavila petogodišnji plan za smanjenje plastičnog otpada – da li su spalionice pravo rešenje

Kina je objavila petogodišnji plan za smanjenje plastičnog otpada. Plan obuhvata proširenje kapaciteta za recikliranje, promociju ’zelenih’ plastičnih proizvoda, smanjenje preterane upotrebe plastike u poljoprivredi i sektoru pakovanja, ali i povećanje količine otpada koji će biti tretiran u spalionicama.

Najavljena je zabrana proizvodnje veoma tankih plastičnih kesa, kao i proizvoda za ličnu negu koji sadrže plastične mikrogranule. Inače, ovi proizvodi već su zabranjeni u SAD i velikom delu Evrope. Predviđeno je da se reciklaža poljoprivrednog plastičnog malča poveća na 85%, kao i da vlada promoviše upotrebu alternativnih proizvoda poput bambusa, drveta, papira i biorazgradive plastike.

Mera koja je izazvala najviše pažnje javnosti je povećanje količine otpada koji će biti tretiran u spalionicama. Cilj do 2025. godine je da dnevno bude spaljeno 800.000 tona otpada, što je značajno povećanje u odnosu na 580.000 tona prošle godine. Mada je namera da se na ovaj način spreči da plastični otpad završi u životnoj sredini, pogotovo u okeanima, kritičari su zabrinuti zbog povećanih emisija gasova staklene bašte, kao i oslobađanja toksičnih gasova.

Inače, Kina godišnje proizvodi više od 60 miliona tona plastike, a stopa recikliranja je 30%, prema zvaničnim informacijama. Prošle godine je na snagu stupio Zakon o čvrstom otpadu koji je 10 puta uvećao kazne za one koji ilegalno uvoze otpad. Takođe, postala je obavezna izgradnja infrastrukture za recikliranje. Veliki gradovi se ohrabruju da uvedu inicijative koje će smanjiti otpad, a restoranima je zabranjena upotreba jednokratne plastike, poput plastičnih slamki.

Da podsetimo, Kina je pre nekoliko godina donela zabranu uvoza plastičnog otpada, čime je pokrenula i druge azijske zemlje da donesu slične odluke.

Foto: Unsplash/Erin Song