Zara pokreće program za korišćenu odeću i u Francuskoj

Nakon uspešnog lansiranja u Velikoj Britaniji 2022. godine, platforma za korišćenu odeću kompanije Inditex, Zara Pre-Owned, sada je dostupna i u Francuskoj. Kako je prethodno najavljeno, planira se proširenje usluge na druga ključna evropska tržišta, uključujući Španiju i Nemačku do kraja godine.

Usluga koja omogućava potrošačima da poprave, poklone ili prodaju korišćenu Zarinu odeću će biti dostupna putem prodavnica, veb sajta i mobilne aplikacije. Cilj je produženje trajanja garderobe, doprinos smanjenju otpada i potrošnje novih sirovina.

Proširenje programa Zara Pre-Owned usledilo je nakon obećanja kompanije Inditex da će ispuniti novi set ciljeva održivosti. Objavljeni u julu, ovi ciljevi uključuju obećanje da će 100% sirovina poticati iz ekološki prihvatljivih izvora do 2030. godine i smanjenje emisija duž svojih vrednosnih lanaca za 50% u istom periodu.

Konkretno, Inditex navodi da će oko 40% njegovih vlakana poticati iz konvencionalnih procesa reciklaže, 25% će se nabavljati iz organskog ili regenerativnog poljoprivrednog pristupa, dok će preostalih 25% činiti vlakna “nove generacije”, od kojih će neka biti razvijena u saradnji sa startapima identifikovanim putem Inditex Sustainability Innovation Hub.