Zaboravili ste ceger? Pozajmite ga u prodavnici

Stigli ste u prodavnicu i shvatili da ste zaboravili ceger? Ova situacija više neće izazivati glavobolju ekološki svesnih kupaca ako pilot projekat Goatote zaživi. Projekat podrazumeva pozajmljivanje višekratnih kesa u samim prodavnicama, a kiosci su već postavljeni u Walmartu i Targetu u SAD.

Sam naziv Goatote je akronim od Greatest of all Time Tote (najbolja torba svih vremena). Iza projekta stoji bračni par čiji je dom bio pun višekratnih kesa koje su ipak zaboravljali da ponesu sa sobom kad krenu u kupovinu. Kada su shvatili da nisu usamljeni u tome, rešili su da naprave startap.

Proces korišćenja je jednostavan – korisnik prvo treba da preuzme Goatote aplikaciju i da u kiosku u supermarketu pozajmi kesu. Ako je vrati u roku od 30 dana, njegova kreditna kartica neće biti zadužena. Kese se čiste i dezinfikuju pre nego što se ponovo vrate u upotrebu.

Novo iskustvo za mušterije

Tim istraživača iz različitih oblasti, od dizajna, preko trgovine, do bihejviorizma, sada je angažovan u posmatranju reakcija kupaca na kiosk kako bi se pronašlo najbolje rešenje koje će doprineti većem korišćenju. A važno je sve – od toga gde se kiosk tačno nalazi, do toga kako se komunicira poruka, ističe koosnivač Goatote Chad Lundahl.

– Ovo je novo iskustvo za mušterije. Shvatili smo da je ljudima potrebno malo vremena da shvate šta je u pitanju, kao i da je važno da im kiosk ne stoji na putu dok žure da obave kupovinu. Saradnja sa trgovcima je za nas dragoceno iskustvo, da razumemo kako se ljudi u marketu kreću i da izaberemo bezbedno mesto na kom će moći da zastanu, razumeju u šta gledaju, skinu aplikaciju i preuzmu torbu – kaže Chad Lundahl.

Kiosci su dizajnirani da budu lako pokretni i autonomni. Istraživanje je pokazalo da je važno i koji se jezik koristi. Mušterije su bolje reagovale na izraz „pozajmi ovu torbu“ nego „višekratna torba“. Termin „voljena torba“ takođe je dobro prošao.

Za uspeh sistema, važna je uključenost zaposlenih koji će odgovarati na pitanja mušterija koje i dalje imaju nedoumice. Istraživači su već došli do zaključka da neće jedno rešenje biti savršeno za svaku radnju, već će morati da se prilagođava različitim kontekstima.

– Ovaj tip pilot programa je ključan u daljem razvoju rešenja za ponovnu upotrebu. Nijedno rešenje neće biti savršeno za svaku radnju na svakoj lokaciji, ali iskustva koja dobijemo ovde mogu biti primenjena u različitim kontekstima i za ponovnu upotrebu raznih proizvoda. Cilj je da se demistifikuje proces inovacija i da se dele znanja kako drugi trgovci ne bi odustali zbog izazova koje ponovna upotreba nosi – zaključuje Kate Daly, direktorka Centra za cirkularnu ekonomiju u Closed Loop Partners, njujorškoj investicionoj kompaniji.