Većina nesvesna štetnog uticaja modne industrije na planetu – aktivisti traže jasne etikete o količini plastike u odeći

Osam od 10 ljudi, tačnije 81 odsto želi da zna da li u njihovoj odeći i modnim dodacima ima plastike, pokazuje istraživanje koje je sprovela ekološka organizacija A Plastic Planet među 2.091 Britanaca. Grupa aktivista zato traži da Vlada obaveže proizvođače da ove informacije učine transparentnim i da uvede obavezne etikete koje će pokazati skrivenu plastiku u odeći.

Istraživanje je pokazalo da skoro tri četvrtine ispitanika (72 odsto) nije bilo svesno kolika količina plastike se koristi u proizvodnji odeće, dok su dve trećine nesvesne uticaja mode na zagađenje plastikom.

Prema organizaciji A Plastic Planet, 60 odsto svih materijala u modnoj industriji čini plastika. Kada peremo odeću, sintetička vlakna ulaze u okruženje. Procenjuje se da više od trećine mikroplastike u okeanima dolazi od ovih sintetičkih vlakana.

Samo pranje veša utiče da pola miliona tone mikrovlakana uđe u mora svake godine, dok se više od 11 milijardi litara nafte upotrebi za proizvodnju poliestera za odeću. Njegova proizvodnja emituje tri puta više ugljenika nego proizvodnja prirodnih materijala.  

Nikad nećemo reciklirati mikrovlakna

Zbog toga je grupa od 40 britanskih parlamentaraca, akademika i profesora uputila javno pismo u kom traži implementaciju sistema koji će na etiketama jasno pokazati u kojim predmetima se nalazi plastika. Jasan sistem oznaka će, veruju oni, pomoći potrošačima da donose informisanije odluke kada odlučuju koju odeću da kupe. Oni takođe ističu da će etikete učiniti brendove odgovornijim jer potrošači traže održivije proizvode.

Koosnivač udruženja A Plastic Planet Sian Sutherland ističe da je uticaj modne industrije na zagađenje plastikom godinama prolazio ispod radara.

– Ali sada znamo istinu o ogromnim količinama fosilnog goriva koje se koristi za pravljenje naše garderobe i za plastična mikrovlakna koja sa svakim pranjem završavaju u našim vodama. Nikada nećemo sakupiti ni reciklirati ova mala toksična vlakna. Oni će zagađivati našu planetu vekovima. Ovde se radi o transparentnosti i izboru. Kupci zaslužuju da znaju koji uticaj njihova odeća ima na planetu. Bez jasnih oznaka, ne možemo se promeniti. Vlada mora da posluša javno mnjenje i da uvede obavezne etikete koje će pokazati skrivenu plastiku u odeći – ističe Sutherland.