U reci u Holandiji postavljena prva barijera od mehurića na svetu – Cilj je da spreči put plastičnog otpada ka moru

Da li će barijera od mehurića koja se postavlja u rekama zaustaviti put plastičnog otpada ka morima – pitanje je na koje još nema odgovora. Ali, očekivanja su velika, pogotovo otkako je prva barijera ove vrste postavljena u Holandiji.

Sve je počelo pre četiri godine kada su članovi jedne ekološke organizacije počeli da čiste plastični otpad na plaži u holandskom mestu Katvajk. Bilo je tu svega – kesica čipsa, pakovanja pića, ali ono što ih je iznenadilo je otpad koji su primetili kod ušća obližnje reke. Shvatili su da otpad ne dolazi od posetilaca plaže ili iz samog mora, već iz reke Oude Rijn.

Započeli su borbu protiv zagađenja plastikom, a kako kažu, svake godine, više od milion delića plastike završi u Severnom moru u Katvajku. Animirali su lokalne vlasti, sponzore i institucije i četiri godine kasnije, na kilometar od mora postavljena je prva barijera od mehurića čiji je cilj da zaustavi put plastičnog otpada ka moru.

Barijera od mehurića nastaje tako što se pumpa vazduh kroz cev sa rupama koja se postavlja dijagonalno na dno reke. Reč je o eksperimentalnom konceptu gde mlaz mehurića od 120 metara, uz rečne struje, gura plastični otpad na jednu stranu gde može biti sakupljen.

Istraživanja su pokazala da se na ovaj način mogu sakupiti čak i delići od 1 milimetra i da se može ukloniti između 86% i 90% otpada.

Reč je o tehnologiji koju je osmislio startap iz Amsterdama i za koju vlada interesovanje i u Portugaliji i jugoistočnoj Aziji. Dobili su upite i iz velikih međunarodnih luka poput Roterdama ali kako kažu, to je i dalje van dometa zbog velike količine brodova i dubine vode.

Izvor: eKapija

Foto: Unsplash/Ezra