Starbaks testira program „Pozajmi šolju“ u nameri da smanji otpad od jednokratnih čaša

Najveći lanac kafeterija na svetu Starbaks je lansirao inicijativu „Pozajmi šolju“ čiji je cilj smanjenje otpada od jednokratnih čaša. Pilot program će trajati dva meseca u 5 kafeterija u Sijetlu, sedištu kompanije, kako bi se videlo kako mušterije reaguju.

Program funkcioniše tako što zainteresovani kupci plaćaju depozit od 1 dolara za piće u višekratnoj šolji. Šolju mogu vratiti u neki od kioska sa kojima Starbaks sarađuje, a kada skeniraju šolju, dobiće povraćaj od 1 dolara na Starbaks aplikaciji. Šolje se zatim profesionalno čiste i u roku od 48 sati vraćaju u radnje. 

Ova kompanija navodi da su njihove postojeće čaše reciklabilne u odgovarajućim okolnostima, ali priznaju da je problem što se mogu upotrebiti samo jednom. Ponovno korišćenje bi značajno smanjilo otpad, a kompanija procenjuje da svaka šolja za ponovno korišćenje menja do 30 jednokratnih čaša.

Starbaks je obećao da će smanjiti otpad od jednokratnih čaša i otpad uopšte za 50 odsto do 2030. godine, što je jedan od ključnih ciljeva u oblasti održivosti koje je kompanija najavila prošle godine.

– Promovisanje ponovnog korišćenja je značajan deo Starbaksovog cilja da smanji otpad za 50 odsto do 2030. Razumemo međuzavisnost ljudskog i planetarnog zdravlja i verujemo da je naša odgovornost da smanjimo otpad od jednokratnih čaša. Povešćemo tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji – rekao je Michael Kobori, direktor za održivost u kompaniji Starbaks.

Inače, jednokratne čaše u kojima se služi piće za poneti su ozbiljan problem. Procenjuje se da se godišnje u svetu proizvede 16 milijardi papirnih čaša za kafu. Reciklira se manje od jednog procenta.