Sakupljeno više od 11.000 limenki akcijom “Svaka limenka se računa” na Green Exit-u

Tokom 4 dana trajanja Exit festivala, u okviru programa Green Exit, sprovedena je velika reciklažna kampanja „Svaka limenka se računa“, u organizaciji Recan fondacije i kompanije Ball Packaging.

Akcijom je sakupljeno više od 11000 praznih limenki za piće, što je tri puta više nego prošle godine, zahvaljujući najnovijem digitalnom sistemu za prikupljanje iskorišćene aluminijumske ambalaže za piće, navodi se u saopštenju.

– Limenke su ambalaža koja se reciklira najviše na svetu. U Evropi čak 73%, međutim taj broj bi mogao dostići 100%. Najmanji procenat limenki koji se reciklira su one koje se koriste „on the go“ kao i na različitim okupljanjima mladih na otvorenom. Upravo zato smo pokrenuli projekat Svaka limenka se računa, jer želimo da pokažemo da je moguće i neophodno reciklirati – izjavio je Nemanja Marjanović koordinator projekta ispred Recan fondacije.

Akcija prikupljanja iskorišćene aluminijumske ambalaže bila je organizovana u okviru Petrovaradinske tvrđave. Na licu mesta bilo je 20 promotera sa 10 rančeva u koje je bilo moguće odložiti iskorišćene limenke za piće. Promoteri su sa sobom imali i digitalne skenere kojima su štampali vaučere u cilju nagrađivanja odgovornih posetilaca, a oni su na 5 različitih punktova mogli da ih zamene za nagradu. Sve ovo doprinelo je velikoj količini sakupljene aluminijumske ambalaže.

Recan fondacija i projekat Svaka limenka se računa 17. godinu za redom učestvuje na Exit-u promovišući reciklažu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, navodi se u saopštenju.