Revija održive mode Ane Trošić Trajković „Dok traju zalihe“ na Belgrade Fashion Week

Dizajnerka Ana Trošić Trajković predstaviće u četvrtak na 50. po redu Belgrade Fashion Week-u svoju kolekciju “Dok traju zalihe”. Revija predstavlja još jedno u nizu istraživanja na temu održive mode, upciklovanja, dekonstrukcije i redizajna, koje imaju za cilj da prikažu načine na koje je moguće produžiti životni vek tekstilnih proizvoda.

Kako se navodi u najavi revije, ukoliko bi globalna proizvodnja tekstila potpuno stala u ovom momentu, zatečene zalihe ove sirovine zadovoljile bi ljudsku potrebu za odevanjem tokom celog jednog veka.

– Kolekcija ” Dok traju zalihe ” inspirisana je imperativom da se proizvodni ciklusi znatno uspore i redukuju, te da se redefiniše pojam tekstilnog otpada. Dakle, tekstila imamo dovoljno, samo ga nazivamo otpadom dok uporno hiperpodukujemo nove sulude količine koje direktno i znatno ugrožavaju resurse koji su nam zaista potrebni – vodu, vazduh i zemljište, u upotrebnom obliku i hemijskom sastavu – navodi se u najavi.

Novom kolekcijom, Ana Trošić Trajković redizajnira akrilno pletivo, stare džempere, pulovere, kardigane, prsluke, kao i pleteno pokućstvo, ugrađujući u nove komade odeće restlove iz prethodnih kolekcija i druge zalihe zatečene u radionici, kroz svoj prepoznatljiv izraz u smislu likovnosti i siluete.

Aksesoari koji prate kolekciju, tašne i šeširi, napravljeni su od recikliranih plastičnih kesa i tekstilnih restlova. Ana nudi rešenje za kompletan tekstilni otpad koji pod njenom kreativnom manipulacijom biva pretvoren u unikatne odevne predmete izuzetne umetničke izrade i vrhunske završne obrade, napravljene da traju zauvek.