Predstavljeno 80 inovativnih rešenja za zelenu Srbiju – Kvalitetniji vazduh za više od dva miliona ljudi

Kako učiniti domaću privredu „zelenijom“? Postoji više od 80 odgovora na ovo pitanje. U okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ predstavljeno je više od 80 inovativnih rešenja koja su izabrana za dalju podršku kako bi se sprovela u praksi, i doprinela ubrzanoj zelenoj transformaciji privrede i društva u Srbiji. Najbolji će dobiti početna sredstva za finansiranje, u ukupnom iznosu od 6,4 miliona dolara.

Realizacijom svih predloženih rešenja za obnovu šumskih ekosistema dobila bi se pošumljena površina jednaka onoj koju zauzima 712 fudbalskih terena. U oblasti smanjenja zagađenja vazduha, sprovođenje u praksi svih odabranih ideja omogućilo bi da kvalitetniji vazduh udiše više od 2.300.000 građana i građanki Srbije, navodi se na sajtu Delegacije EU u Srbiji.

Rešenja za smanjenje otpada

Rešenja su pristigla kao odgovor na 4 javna poziva koja je, uz podršku Evropske unije (EU), i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, raspisao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Evropskom investicionom bankom (EIB).

Odabrana rešenja predviđaju prečišćavanje značajnih količina otpada i otpadnih voda iz velikih fabričkih postrojenja, primenu novih tehnoloških rešenja za manju potrošnju resursa i energije u industriji, kao i povećanje udela obnovljivih izvora energije poput sunca i biomase.

Pored toga, izabrane inovacije u oblasti cirkularne ekonomije obuhvataju sakupljanje, odvajanje i reciklažu otpada različitog porekla (organski otpad, plastika, papir, metal, guma, građevinski otpad) radi dalje prerade u nove proizvode (npr. kompost, đubrivo, kozmetički proizvodi) ili za proizvodnju biogasa.

Na putu ka klimatskoj neutralnosti

Na konferenciji za medije povodom predstavljanja izabranih „zelenih“ rešenja, najavljeno je i novo partnerstvo sa Vladom Švajcarske, kao i dodatna finansijska podrška Švajcarske sprovođenju inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

– Na putu prema klimatskoj neutralnosti svaki trud je važan. Nemamo vremena za gubljenje, cela planeta je uključena u trku za sprečavanje katastrofalnih klimatskih scenarija – istakao je Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji.

– Švajcarska je posvećena borbi protiv klimatskih promena, kako u Švajcarskoj tako i širom sveta. Ovim doprinosom od 4,9 miliona dolara i dodatno planiranih 2,2 miliona dolara posebno namenjenim za dekarbonizaciju, Švajcarska se pridružuje zajedničkim naporima Vlade Srbije, donatorske zajednice i privatnog sektora u borbi protiv klimatskih promena – naveo je  Ričard Koli, šef Odeljenja za saradnju u Ambasadi Švajcarske.

Fond za najbolje u iznosu od 6,4 miliona dolara

Anas Karman, vršilac dužnosti stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji je ukazao da će u narednom periodu odabrani timovi proći kroz obuke i rad sa mentorima i moći da međusobno razmene iskustava kako bi svoje inovativne ideje što bolje pripremili za primenu u praksi.

– Najbolji će dobiti početna sredstva za finansiranje, u ukupnom iznosu od 6,4 miliona dolara, zahvaljujući sredstvima inicijative „EU za zelenu agendu u Srbiji“ i dodatnim sredstvima Vlade Švajcarske. Kako bi omogućio da što veći broj inovativnih ideja dobije neophodnu finansijsku podršku, UNDP će omogućiti da svi izabrani timovi svoje projektne ideje predstave komercijalnim bankama i donatorskoj zajednici – poručio je  Karman.

Kompletna lista svih odabranih rešenja iz sve četiri oblasti Zelene agende pokrivene dosadašnjim javnim pozivima – dostupna je na linku.