Poklonite dečje stvari i igračke, ne bacajte ih

Deca brzo prerastu igračke i stvari koje onda zauzimaju prostor u kući i prave nered ili završavaju na deponijama. Da se to više ne bi dešavalo, roditelji troje dece iz Engleske, Jason i Emma Ash, odlučili su da produže život dečjim stvarima. Napravili su aplikaciju Young Planet koja omogućava roditeljima da poklone stvari koje dete više ne koristi i na taj način spreče da proizvodi završe na otpadu.

Pomaže roditeljima da očiste nered, donosi radost i spasava planetu – tako se reklamira aplikacija Young Planet preko koje hiljade roditelja besplatno razmenjuju dečje stvari. Ideja je nastala kada se najstariji sin porodice Ash zaljubio u mini kamion na rasprodaji igračaka. Prodavac mu je poklonio igračku što je inspirisalo roditelje da nastave krug poklanjanja. Osmislili su aplikaciju na kojoj se mogu pokloniti različite neželjene stvari, od igračaka, preko knjiga, do odeće i bebi opreme.

Kada osoba napravi listu neželjenih stvari, drugi je mogu zatražiti besplatno, bez obaveze da nešto poklone. Ako više osoba želi isti predmet, aplikacija koristi sistem koji prvenstvo daje onima kojima je stvar potrebnija ili su donirali više u prošlosti. Aplikacija je pokrenuta 2019. godine, sada ima više od 35.000 korisnika širom Velike Britanije, a podeljeno je oko 5000 predmeta.

– Kao zauzetom roditelju nije vam uvek prioritet da budete ekološki svesni, a često morate i više da platite za „zelenije“ brendove. Sa ovom aplikacijom želeli smo da „zeleniji“ izbor bude i praktičniji i logičan, jer je roditeljima jednostavno da razmene stvari koje više ne koriste. I ispostavilo se da ovaj sistem radi. Omogućili smo hiljadama porodica, ne samo da raspreme nered u domovima, već i da pomognu drugima tako što će im pokloniti ono što njima više ne treba – ističe Jason Ash.

Izvor: eKapija

Foto: Unsplash/George Bakos