Plastika za jednokratnu upotrebu vratila se na mala vrata

Prošle godine, plastika za jednokratnu upotrebu eliminisana je iz mnogobrojnih kafeterija i radnji, Evropska unija ju je zabranila, države širom sveta su joj objavile rat, dok su se najveće svetske firme pridružile borbi. Ipak, zahvaljujući pandemiji koronavirusa, plastika za jednokratnu upotrebu vratila se na mala vrata.

Zbog pandemije, beleži se manja tražnja za naftom što je svakako dobra vest za planetu, ali ne i za okeane, upozoravaju ekolozi. Cena plastike blisko je povezana sa cenom nafte. Kako je cena nafte pala, isto se desilo i sa cenom plastike koja je sada znatno niža od cene reciklirane plastike. Reciklirana plastika je postala skuplja od obične krajem prošle godine kada su mnoge kompanije počele da prelaze na recikliranu plastiku za svoje proizvode. Ali sada proizvođači imaju još više interesa da koriste novu plastiku umesto reciklirane.

Vlade su odlučile da u ovim trenucima popuste ranije zabrane za upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu. Zbog straha od virusa, razni proizvođači ne žele više da primaju čaše i posude koje mušterije donose, tako da su se opet vratili na plastiku za jednokratnu upotrebu. To svakako nije dobra vest za okeane, u koje svake godine ulazi osam miliona tona plastičnog otpada.

Ipak, kompanije uveravaju da nisu odustale od prvobitno postavljenih ciljeva o većoj upotrebi reciklirane plastike. U Unileveru, kompaniji čiji proizvodi uključuju hranu, pića, kućnu hemiju, kažu da su njihovi ciljevi nepromenjeni. I dalje im je cilj da do 2025. godine povećaju upotrebu reciklirane plastike na barem 25 odsto. Kako procenjuju, prošle godine je udeo reciklirane plastike iznosio samo 5 odsto.

Henkel takođe tvrdi da povećana cena reciklirane plastike neće uticati na njihove ambicije o održivijim pakovanjima i podseća da je i dalje na snazi cilj o upotrebi 30 odsto reciklirane plastike u njihovim proizvodima do 2025 godine.

Foto: Pixabay

Leave a comment