Plastični otpad kao građa za kuće koje je uništio tajfun na Filipinima

Grupa entuzijasta na Filipinama osmislila je način da smanji plastični otpad u svojoj zemlji koja je pri vrhu liste država koje najviše zagađuju okeane plastikom. Okupljeni u socijalnom preduzeću The Plastic Flamingo (The Plaf) prikupljaju otpad, čiste ga, suše, zatim cepaju na komadiće i oblikuju u delove koji mogu biti upotrebljavani kao građa za ograde, spoljni nameštaj, pontone.

Sada su u pregovorima sa drugim nevladinim organizacijama kako bi materijal mogao da se koristi u izgradnji kuća uništenih usled udara tajfuna. Do sada su prikupili 100 tona plastičnog otpada, a cilj im je da godišnje apcikliraju 2000 tona plastičnog otpada.

– To je 100% apcikliran materijal, u potpunosti napravljen od plastičnog otpada, dodajemo samo aditive i boje. Nema potrebe za odražavanjem, ne truli, ne lomi se – kažu u The Plaf i pozivaju građane da im donesu plastični otpad.

Prema Programu za životnu sredinu UN, godišnje se proizvede 300 miliona tona plastičnog otpada. Pandemija je dodatno otežala situaciju zbog povećane količine maski, rukavica, vizira, posuda za hranu za poneti, kao i pakovanja potrebnih za onlajn porudžbine.

Ovogodišnji izveštaj Univerziteta u Oksfordu Naš svet u brojkama upozorava da oko 80% plastike u okeanima dolazi iz azijskih reka. Samo Filipini doprinose trećini ukupne cifre. Ipak, ova zemlja nema jasnu strategiju kad je reč o plastičnom otpadu.

Ljudi ne znaju kako da odlože ovu plastiku i ona završava na deponijama ili u okeanima. Umesto toga, možete je dati reciklažnom centru poput našeg i mi ćemo je apciklirati u bolje proizvode – kaže Allison Tan iz The Plaf.

Foto: Unsplash/Naja Bertolt Jensen