Pažljivo sa uvođenjem nove ambalaže – Sainsbury’s na meti kritika mušterija: “Ovo je hrana za pse”

Odluka britanskog lanca supermarketa Sainsbury’s da promeni pakovanje za mlevenu govedinu u cilju smanjenja upotrebe plastike za 450 tona godišnje, naišla je na kritike jednog dela mušterija.

Ranije pakovanje u plastičnoj posudi zamenjeno je vakuumiranim pakovanjem koje, kako je navela kompanija, koristi 55% manje plastike. Ipak, novo pakovanje nije ni funkcionalno ni održivo, tvrde mušterije koje su svoj bez izrazile na Tviteru.

Kako su pisali na ovoj društvenoj mreži, staro pakovanje je moglo da se ubaci u kante za reciklažu, dok novo mora da se odnese u supermarket čime se smanjuje efekat recikliranja.

Mada su u Sainsbury’s naveli da ambalaža neće uticati na kvalitet hrane, mušterije se ni sa tim ne slažu, ističući da novo pakovanje utiče na teksturu mesa, koje izgleda sivo zbog manjka kiseonika, a neki ga čak porede i sa „hranom za pse“. Takođe, bilo je i onih koji su supermarket optužili za greenwashing.

U Sainsbury’s ističu da su spremni za hrabre korake za dobrobit mušterija i životne sredine.

– Uvek slušamo povratne reakcije i vidimo da se dosta mušterija privikava na promenu – kažu u kompaniji koja ima cilj da do 2025. godine prepolovi upotrebu plastičnih pakovanja u proizvodima iz sopstvene robne marke.

Ipak, ovaj incident stručnjaci tumače kao još jednu u nizu potvrda da proizvođači i distributeri hrane moraju pažljivo uvoditi novine u ambalažu. Kako se objašnjava, veliki deo potrošača brine o održivosti i smanjenju plastike, ali istovremeno imaju visoka očekivanja kada je reč o izgledu i funkcionalnosti proizvoda.