Pandemija uticala na pad sektora ponovne upotrebe proizvoda

Ponovna upotreba proizvoda u Velikoj Britaniji opala je za 60 odsto zbog pandemije, ali istovremeno ovaj sektor nikad nije bio važniji. To je poruka fondacije Reuse Network koja u Velikoj Britaniji povezuje dobrotvorne organizacije, korporacije i građane kako bi upotrebljive proizvode prosledila domaćinstvima sa nižim prihodima i istovremeno smanjila otpad na deponijama.

Izveštaj fondacije pokazuje da je u periodu od aprila 2020. godine do marta 2021. godine samo 1,5 miliona predmeta ponovo upotrebljeno, u poređenju sa 3,4 miliona prethodne godine. Ovaj pad uticao je i na broj domaćinstava koji imaju koristi od predmeta za ponovnu upotrebu. Taj broj je pao sa 1,5 miliona 2020. godine na 652.098 domaćinstava 2021. godine.

Očekivano, pad je prisutan u količini proizvoda spašenih sa deponije. U 2021. spašeno je 50.574 tona proizvoda sa deponije, upola manje u odnosu na cifru iz 2020. godine – 111.664 tona. Emisije ugljen-dioksida su opale sa 123.236 tone 2020. godine na 54.355 tona 2021.

Ponovna upotreba neophodna u kreiranju pravednijeg sveta

Razloge za pad, autori izveštaja vide u pandemiji. Ipak, uprkos lošim brojkama, kako ističu u organizaciji, izveštaj pokazuje da je sektor ponovne upotrebe odgovorio na krizu u godini definisanoj globalnom pandemijom.

Dobrotovorne organizacije koje se bave ponovnom upotrebom obezbedile su vitalna sredstva za život ljudima u krizi, snabdevajući ih električnim proizvodima, nameštajem, hranom i drugim potrepštinama, navodi se u izveštaju.

Direktor Reuse Network Craig Anderson ističe da je ponovna upotreba proizvoda otporan sektor koji je odlučan da nastavi da podržava zajednice širom zemlje.

– Naša strategija se fokusira na društvo u kom svako može da stvori održiv dom.  Podržavamo ponovnu upotrebu proizvoda putem dobrotvornih organizacija i socijalnih preduzeća koja su osnovana kako bi se smanjila socijalna isključenost i klimatske promene. Spremni smo da budemo u centru pažnje jer značaj ponovne upotrebe raste. To više nije samo „nešto što je dobro uraditi“, već neophodnost u kreiranju pravednijeg i održivijeg sveta – zaključuje Anderson.