Otpad iz EU više ne završava u Kini – najveći deo odlazi u Tursku

U 2020. godini izvoz otpada iz Evropske unije u zemlje koje nisu članice EU dostigao je 32,7 miliona tona. Kako pokazuju podaci Evrostata, to je povećanje od tri četvrtine, odnosno 75 odsto od 2004. godine. Sa druge strane, uvoz otpada iz zemalja koje nisu članice EU smanjio se za 10 odsto od 2004. godine, a 2020. je iznosio 16 miliona tona.

Novina u odnosu na raniji period je da je izvoz otpada iz EU u Kinu opao od 2009. godine, kada je iznosio 10,1 milion tona, na 0,6 miliona 2020. godine. Glavna destinacija za otpad izvezen iz EU je Turska, sa obimom od 13,7 miliona tona izvezenih prošle godine, što je više nego trostruko uvećanje u odnosu na 2004.

Na drugom mestu, sa pet puta manje izvezenog otpada je Indija, koja je “udomila” skoro 2,9 miliona tona otpada iz EU tokom 2020. godine. Sledeći su Ujedinjeno Kraljevstvo sa 1,8 miliona tona, Švajcarska sa 1,6 miliona tona, Norveška sa 1,5 miliona tona. Indonezija i Pakistan primili su po 1,4 miliona tona. U slučaju Pakistana, to je značajno povećanje jer je pohranjivanje otpada iz EU 2004. godine iznosilo 0,1 milion tona.

Najviše se izvozi otpad od gvožđa i čelika i papira

Najveći deo, 53 odsto ukupnog izvoza otpada u 2020. godini, činio je otpad od čelika i gvožđa, sa 17,4 miliona tona. Turska je uvezla više od dve trećine ovog otpada, tačnije 11,8 miliona tona.

Sa druge strane, EU je uvezla 4,1 milion tona gvozdenog otpada, od čega je skoro trećina došla iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Kad je u pitanju papirni otpad, iz EU je izvezeno 6,1 milion tona, što je činilo skoro petinu  ukupnog izvoza otpada iz EU prošle godine. Za ovaj otpad je najzainteresovanija bila Indija gde je otišlo 1,6 miliona tona tog otpada, zatim Indonezija sa 1,2 miliona i ponovo Turska sa 0,9 miliona tona. Ipak, 2,2 miliona tona je i uvezeno u EU, od čega je najveća količina, oko 0,9 miliona tona, došla iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Pored gvozdenog i papirnog otpada, iz Evropske unije najviše se izvozi plastični otpad (uključujući gumu), bakar, aluminijum i nikl, tekstilni otpad, drvni otpad, animalni i biljni otpad, komunalni otpad, stakleni otpad, plemeniti metali, ostali otpad.

EU, pored gvozdenog i papirnog otpada, najviše uvozi drvni otpad, otpad koji se klasifikuje kao “ostali”, bakar, aluminijum i nikl, komunalni otpad, animalni i biljni otpad, plastični otpad (uključujući gumu), stakleni otpad, tekstilni otpad, plemenite metale.