Od tetrapaka do vodootporne eko ploče

Tetrapak često završava na deponijama, ali neke kompanije su se dosetile i rešile da ga iskoriste kao sirovinu za novi proizvod. Fabrika „Feplo“ d.o.o, Čačak osmislila je način da reciklažom tetrapaka napravi vodootporne eko ploče. Reč je o građevinskom materijalu koji ispunjava visoke zahteve vezane za postojanost oblika, homogenost i minimalne izmene svojstava. Time se pruža odlična mogućnost za savremenu gradnju, ali i otvara prostor za čitav niz drugih vrsta primene.

U državama Evropske unije se od celokupne ambalaže koja je plasirana na tržište reciklira ukupno 30 odsto. Prvo mesto u reciklaži višeslojne kartonske ambalaže, tzv.tetrapaka, drži Nemačka, sa procentom reciklaže od 68 odsto. U Srbiji se godišnje generiše oko 12.000 tona višeslojne kartonske ambalaže.

Proces reciklaže višeslojne kartonske ambalaže, sličan je postupku reciklaže papira. Prikupljena ambalaža se ubacuje u pulper (veliku mešalicu) u koju se dodaje voda. Tetrapak sadrži 75 odsto papira, 20 odsto polietilena (plastike) i 5 odsto aluminijuma. Agencija za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država  (EPA) dokazala je da recikliranje papira dovodi do smanjenja zagađenja vode, i to za 35 odsto. Osim toga, rezultat je i 74 odsto manje zagađen vazduh u odnosu na primarnu proizvodnju papira.

Jedinstveni u Srbiji

Ploče koje se izrađuju u fabrici „Feplo“ d.o.o, Čačak su vodootporne. Postupak njihove izrade je potpuno ekološki jer se ne koriste nikakvi lepkovi, aditivi i formaldehidi. Kao sirovina upotrebljava se otpadni tetrapak, koji je do sada završavao na deponijama. Za izradu jedne „Feplo“ ploče od 2,5 m2 potrebno je utrošiti i do 20 kg tetrapaka, pa kompanija njegovom upotrebom čuva životnu sredinu. Мesečno se u proizvodnju eko ploča ugradi 250 tona otpadnog tetrapaka.

Mašine za proizvodnju ploča konstruisali su inženjeri kompanije „Feplo“. Ovakav proces proizvodnje jedinstven je u Srbiji i ovom delu Evrope.

 

Područje primene vodootpornih eko ploča je široko. Uključuje: elemente krovnih i međuspratnih konstrukcija, sendvič panele zidova i plafona, konstrukcije spoljašnjih i unutrašnjih zidova, razne vrste podova, finalne obloge zidova i plafona, pločasti materijal za popravke i rekonstrukciju, nadgradnju stambenih objekata, tesarske i stolarske radove, oplate, proizvodnju međuspratnih nosača, privremene ograde građevina, konstrukciju prodajnih izložbenih štandova, podijuma, proizvodnju bilborda itd. Ploče predstavljaju dobar toplotno-izolacioni materijal. Izvršeni atesti na fizička oštećenja su pokazali da ovi proizvodi ispunjavaju građevinske zahteve i standarde.

Leave a comment