Obnovljiva goriva – budućnost ili nemoguća misija?

Fosilna goriva, kao jedan od krivaca za klimatske promene, dobijaju sve više protivnika širom sveta. Ali, koja je alternativa? Obnovljiva goriva, poput onih dobijenih od životinjskih i biljnih masti, kao i od ulja korišćenog u kuvanju, kažu optimisti. Pesimisti, pak, upozoravaju da nas čeka dug put do momenta kada će ova goriva početi da se koriste u značajnijoj meri.

Činjenica je da je tražnja za obnovljivim gorivima sve veća, pa se i tradicionalne naftne kompanije okreću razvoju goriva od životinjskih i biljnih masti, kao i od ulja korišćenog u kuvanju. Investiciona banka Goldman Sachs očekuje da će proizvodnja porasti 5 puta, na 63 miliona barela u naredne tri godine.

Prerađivači mogu proizvoditi obnovljivo gorivo od životinjskih i biljnih masti, kao i od ulja korišćenog u kuvanju. Zato oni koji nisu baš oduševljeni ovom idejom opominju da povećana tražnja za obnovljivim gorivima može imati značajan uticaj na poljoprivredu tako što će povećati tražnju za uljaricama poput zrna soje i uljane repe i povećati cene hrane.

Potraga za alternativnim gorivima počela 90-ih

Svetski lider u proizvodnji obnovljivih goriva, finska kompanija Neste prešla je dug put do ove titule. Osnovana 40-ih kao državna naftna kompanija, 60-ih i 70-ih postala je najveća kompanija u Finskoj. Danas proizvodi 3,2 miliona tona obnovljivog goriva i drugih obnovljivih proizvoda. Cilj za 2023. godinu je 4,5 miliona tona.

Kako kažu, za razliku od konvencionalnog biodizela, kvalitet njihovog obnovljivog dizela ostaje na visokom nivou, a smanjuje se emisija gasova staklene bašte do 90 odsto.

Potraga za alternativnim gorivima koja će biti manje štetna za planetu počela je ranih 90-ih kada je Samit u Riju ukazao na potrebu da se svet suoči sa rastućim temperaturama.

– ’Zeleno’ razmišljanje je već tada bilo prisutno u kompaniji. Shvatili smo da u Finskoj ima mnogo obnovljivih materijala koje je moguće iskoristiti. Ali bila je 1993. godina. Svet nije bio spreman – kaže Pekka Aalto koji u kompaniji Neste radi decenijama.

Kritike zbog korišćenje palminog ulja

Ipak, napravljen je mali tim u okviru kompanije odlučan da obezbedi rešenje za trenutak kad svet bude bio spreman. Počeli su da proučavaju literaturu, ali nisu pronašli mnogo izvodljivih ideja. Kanadski istraživači su uspeli da proizvedu aditive dizelu na ekološki način, ali krajnji rezultat je da je to bio samo aditiv u dizel gorivu. Neste je zatim krenuo da testira ideje i različite proizvodne mogućnosti obnovljivih ulja i masti. Mnogi su im i dalje govorili da gube vreme.

– Govorili su nam da nema tržišta za proizvodnju obnovljivog goriva i da je to preskupo – kaže Aalto.

Ipak, počeli su da testiraju na koji način katalizatori reaguju sa biljnim uljem i masnim kiselinama. Savete su potražili od finskih univerziteta koji su im pomogli u testiranju katalizatora. Već 1996. godine, Neste je patentirao tehnologiju koja stoji iza današnjeg obnovljivog goriva.

Da nije sve tako ružičasto, dokazuje i činjenica da se i ova kompanija našla na udaru kritika Grinpisa i WWF zbog korišćenja palminog ulja zbog kog se krče prašume. Ipak, Neste ne odustaje od svojih proklamovanih ciljeva da sa svojim obnovljivim i cirkularnim proizvodima smanje emisiju gasova staklene bašte za 20 miliona tona CO2 godišnje do 2030. godine.

Prednosti i mane iskorišćenog kuhinjskog ulja

Nije Neste jedini koji radi na razvoju obnovljivih goriva. Kompanija OMV planira da izgradi veliku fabriku koja će svake godine prerađivati 160.000 tona bioloških sirovina. Kako su nedavno saopštili, rade na povećanju upotrebe kuhinjskog ulja za proizvodnju biogoriva, ali podsećaju da je taj put dug. Korišćeno kuhinjsko ulje je samo jedna od sirovina sa kojom OMV radi i koja može biti prerađena u zeleni dizel.

OMV podseća da biogorivo prve generacije podrazumeva goriva pomešana sa uljem, šećerom i skrobom iz fabrika koje proizvode soju, suncokret, uljanu repicu. Biogorivo druge generacije koristi otpad i ostatke iz fabrika i proizvodnje hrane, poput kuhinjskog ulja. Treća generacija poznata i pod imenom Napredna goriva dolazi npr. iz algi.

Kad je reč o upotrebi kuhinjskog ulja, tu leži izazov zbog njegovog kvaliteta, kažu u OMV. Zato su stalno u potrazi za alternativnim izvorima sirovina i tu u igru ulaze ulje od algi i indijskog oraha.

– Stalno tragamo za alternativnim izvorima sirovina za naša goriva. Mnogo je urađeno u ovoj oblasti širom sveta, novi razvoji se dešavaju sve vreme i mnogo je istraživanja u raznim pravcima – zaključuje Gudrun Kollmitzer, vođa sektora za sirovine u OMV.

Izvor: eKapija

Foto: Unsplash