Objavljen e-kuvar “Moja kuhinja bez otpada”

Kako da prilikom kuvanja iskoristimo što više namirnica i ne bacamo hranu, pitanje je na koje odgovara e-kuvar “Moja kuhinja bez otpada”, koji su objavili Ambasada Švedske u Srbiji i Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine.

Recepti i saveti u kuvaru rezultat su nagradnog konkursa na kojem su učestvovali korisnici Fejsbuka i Instagrama, blogeri, aktivisti za zaštitu životne sredine, škole i vrtići. Autori ističu da je konkurs bio organizovan za vreme uskršnjih i prvomajskih praznika kada se tradicionalno kuva veća količina hrane, ali i usled okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, zbog kojih se češće nego inače kuvalo kod kuće.

Otpad koji nastaje u domaćinstvima zbog neiskorišćene hrane ozbiljan je problem s kojim se suočava čitava planeta. Trećina hrane proizvedene u svetu ne stigne do trpeza, već se odbaci u selekciji nakon proizvodnje, u prodajnim lancima ili prilikom kupovine. Količina odbačene, a ipak upotrebljive hrane, dovoljna je da se nahrani svih 827 miliona gladnih ljudi na svetu, podsećaju organizatori konkursa.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap podseća da svako od nas može doprineti rešenju problema.

– Tone jestive hrane koje svakodnevno završe na deponijama nas koštaju novca, a planetu Zemlju resursa. Nema sumnje da svako od nas može doprineti akciji za klimu jednostavnim aktivnostima koje će sprovoditi u svom domu. Promenom ponašanja i navika, hranu tretiramo kao vredan resurs – napisala je Pikapova u predgovoru kuvara.

Izvor: eKapija

Foto Pixabay/Engin Akyurt

Leave a comment