Norveški dizajneri na putu ka cirkularnoj ekonomiji

Više stvari neće nas učiniti srećnijima – moto je ovogodišnje izložbe savremenog dizajna “Norveško prisustvo 2020” koja je ove godine, zbog pandemije koronavirusa, održana onlajn. Centralna ideja izložbe bila je cirkularna ekonomija, a norveški dizajneri pozvali su industriju da se okrene recikliranim i reciklabilnim objektima.

Izložba je prikazala dela 10 dizajnera i sedam brendova iz Norveške koji su usvojili principe cirkularne ekonomije. Mnogi od njih su kreirali proizvode koristeći prirodne materijale u sirovom stanju što znači da su, ne samo održivi za proizvodnju, već će se i lako reciklirati u budućnosti. Stolice od starih ribarskih mreža, police od alumijuma, stolice od breze, samo su neki od predstavljenih predmeta.

Kustosi Benedicte Sunde and Marit Justine Haugen kažu da je izložba nastala kao reakcija na glamur koji je dominirao poljem dizajna.

 – Zabava je završena. Prolazimo kroz ekonomske i društvene promene, status kvo nije dovoljan – rekla je Haugen uverena da dizajneri treba da predvode pokret ka cirkularnoj ekonomiji. – Imamo dovoljno stvari. Zadatak je da stvorimo nešto značajno sa manje materijala, manje emisija ugljen-dioksida, da dizajn rešava izazove i promoviše inovaciju.

Za ove dizajnere, održivost ne znači kompromis. Kroz odgovornu upotrebu materijala moguće je stvoriti stvari koje će imati više značaja, što je protivteža današnjoj “kulturi bacanja”.

Stolica – Tobias Berg

– Ova izložba je reakcija na glamur koji dominira poljem dizajna. Zelena promena nas vodi u novi način razmišljanja u svim delovima društva. Postajemo svesniji – kaže Sunde naglašavajući da je cirkularni dizajn moguć samo kad brendovi i dizajneri zajedno rade.

Mogućnost iznajmljivanja nameštaja

Neki proizvođači, poput kompanije Vestre, imaju rezervne delove za sve svoje proizvode, čak i za one koji se više ne proizvode, kako bi i u budućnosti popravka bila lako moguća. Ova kompanija razmatra i mogućnosti iznajmljivanja nameštaja koji bi, kad se njegov životni vek završi, mogao da bude recikliran.

– Polazimo od toga da svi naši proizvodi mogu da imaju večni život. Uvek to naglasimo kad naručujemo nove proizvode, da bi dizajneri otpočetka imali na umu tu ideju – kaže Øyvind Bjørnstad, vođa održivosti u Vestreu.

Kompanija Hydro koja se bavi proizvodnjom aluminijuma, zna koliko je uloga dizajnera u cirkularnoj ekonomiji važna.

– Odgovor nije u zatvaranju proizvodnje, već u boljoj proizvodnji. Dizajneri moraju da razumeju ceo lanac, najpre kako treba dizajnirati stvari da bi kasnija reciklaža bila jednostavnija – kaže Hilde Haugen Kallevig, direktor marketinga u kompaniji Hydro.

Izložba se obično prezentuje u Milanu, tokom nedelje dizajna, ali je ove godine događaj otkazan, zbog pandemije koronavirusa. Umesto toga, izložba je prikazana onlajn, putem vebsajta. Za Sunde, ovaj pristup je u nekom smislu više u duhu cirkularne ekonomije. Kako kaže, zatvaranje ekonomija zbog pandemije mogao bi voditi novom načinu dizajna.

– U budućnosti, možemo da se fokusiramo na izvoz ideja, umesto materijala ili stvari. Još ne znamo kako će budućnost izgledati, ali održivo razmišljanje će biti prisutno. Sada je vreme da sarađujemo – zaključuje Sunde.

Foto: Lasse Flode

Leave a comment