Los Anđeles koristi stare plastične flaše za popravku puteva

Los Anđeles počinje da koristi recikliranu plastiku u asfaltiranju. Jedna ulica u centru grada već je presvučena asfaltom od reciklirane plastike od korišćenih flaša za vodu, a ako testovi budu uspešni, ovaj pilot projekat proširiće se i na druge ulice.

Za samo jednu traku biće upotrebljeno 150.000 plastičnih flaša, a primena ovakvog asfalta je prva te vrste na većoj gradskoj ulici, rekao je gradonačelnik Erik Garcetti. Prema njegovim rečima, projekat će doprineti smanjenju gasova staklene bašte i samim tim ublažiti klimatske promene.

– Los Anđeles je mesto gde svet dolazi da testira najbolje ideje, gde se ostvaruju najnovije inovacije u održivosti. Sa ovom tehnologijom možemo da se približimo našim najambicioznijim klimatskim ciljevima, da poboljšamo način na koji isporučujemo visokokvalitetne gradske usluge i da utabamo put ka zelenijoj budućnosti – rekao je gradonačelnik Eric Garcetti.

Testovi pokazuju da put koji se na ovaj način pravi može biti 5 do 6 puta jači od tradicionalnog asfaltnog puta i da može da traje dva do tri puta duže, čime će se tokom njegovog životnog ciklusa osigurati 50 odsto uštede za poreske obveznike. Zvaničnici će sada procenjivati trajnost  proizvoda u uslovima teških vozila čiji je prolazak do sada rezultirao teškim oštećenjima puta.

– Ako test bude pokazao ono što očekujemo, to može otvoriti vrata za lokalno tržište za recikliranje plastičnog otpada, sa dodatnim koristima poput smanjenja zagađenja i udobnije vožnje na ulicama Los Anđelesa – kaže Adel Hagekhalil, generalni menadžer StreetsLa, firme koja vodi projekat.

Osnivač firme TechniSoil Industrial koja je partner na projektu, Sean Weaver, kaže da ovaj primer pokazuje kako može da se dostigne cirkularna ekonomija tako što se značajna količina plastike za jednokratnu upotrebu pretvara u rešenje sa dugoročnom primenom.

Uzbudljivo je pomisliti da bismo mogli da recikliramo 100 odsto svetske plastike u puteve – zaključuje Weaver.

Foto: Pixabay/Maxx Girr