Nakon 10 godina istraživanja, naučnici pronašli biljnu zamenu za plastiku

Naučnici sa Univerziteta u Kembridžu otkrili su biljni protein koji ima iste osobine kao plastika. Protein koji može biti alternativa za jednokratnu plastiku, ne traži hemijske aditive i razlaže se prirodno u okruženju. Reč je o nusproizvodu poljoprivrede, što znači da nakon upotrebe može biti vraćen u zemljište.

Pronalazak je došao nakon više od 10 godina istraživanja načina na koji priroda stvara materijale iz proteina. Dobijeni protein ima slične osobine, fleksibilnost i snagu kao konvencionalna jednokratna plastika. Dobra vest je da, za razliku od biopolimera, ovaj protein ne traži hemijsko povezivanje, proces koji često emituje zagađujuće materije u atmosferu, napominju istraživači.

U toku je razvoj primene proteina kako bi zamenio jednokratnu plastiku, uključujući fleksibilne folije za pakovanja, kesice, kese, mikrokapsule u proizvodima za negu.

Naučnici su oduševljeni zbog izuma jer kako kažu, neverovatno je da otkriće koje napravite u laboratoriji može imati veliki uticaj na rešenje globalnog problema.

Vodeći istraživač, profesor Tuomas Knowles istakao je da su dokazali da je moguće rešiti problem koji jednokratna plastika nosi sa sobom.

– Jedna od najvažnijih vesti je da možemo proizvoditi ovaj protein u velikim količinama i on može zameniti plastiku u određenim oblastima – kaže Knowles.

Koosnivač udruženja Plastična planeta Sian Sutherland istakao je da je ovo veliki pomak i opomena za sve koji podržavaju status kvo i promovišu recikliranje kao odgovor na krizu plastike.

– Moramo da gledamo unapred. Da budemo uzbuđeni zbog novih tehnologija i materijala jer će ovakve inovacije razbiti našu zavisnost od plastike. Ovako treba da izgleda budućnost, bez greenwashinga, bez oslanjanja na fosilna goriva, a sa usmerenošću na nove tehnologije koje na prvo mesto stavljaju planetu – istakao je Sutherland.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay/luvqs