Može li nas drugačiji izgled radnji naterati da kupujemo promišljenije?

Zamislite radnju u kojoj s jedne strane vidite tekstilni otpad, a s druge, čitav proces nastanka odeće – od početka do kraja. Upravo tako izgleda radnja u Melburnu napravljena sa željom da potrošačima približi proces nastanka odeće. Zašto? Da bi kupovali promišljenije.

Iza projekta The Future From Waste Lab stoji australijska dizajnerka Kit Vilou. Svesna ogromne količine otpada u modnoj industriji, poželela je da napravi laboratoriju u kojoj će čitav proces, od otpada do gotovih proizvoda, biti transparentan.

To je istovremeno i studio i fabrika za šivenje u kojoj tim sve radi na licu mesta, od sečenja korišćene odeće do krojenja i šivenja delova u nove komade. Takođe, delimično je i fotografski studio, kao i deponija jer bi sirovine koje dolaze inače završile na smetlištu.

Sve se, dakle, dešava u istom fizičkom prostoru otvorenom za posetioce koji žele da iskuse proces. Radnja je otvorena u novembru prošle godine i do sada je ugostila četvoro australijskih vodećih dizajnera koji su proveli šest nedelja dizajnirajući svoje kolekcije i prateći isti proces.

U prodaji je apciklirana odeća, od bluza, preko haljina do mantila. Korišćeni tekstil stiže od lokalne organizacije Upparel koja spašava odeću sa deponije.

Da više cenimo ono što već imamo

Apcikliranje dobija poklonike i među mejnstrim dizajnerima, ali i dalje je to plast u senu vrednom 2,5 triliona dolara koliko, prema izveštaju kuće McKinsey, vredi modna industrija.

Zato je ovo zanimljiv eksperiment koji, veruju stručnjaci, ima moć da promeni način na koji ljudi gledaju na modu. Kada kupci vide koliko je vremena i truda potrebno da se sav taj otpad pretvori u novu odeću, trebalo bi da više cene ono što već imaju, kao i da praktikuju svesniji pristup kupovini nove odeće.

Neki ovo porede sa promenama koje su nastupile u prehrambenom sektoru u poslednjoj deceniji. Kao što su restorani sa otvorenim kuhinjama i mali proizvođači promenili način na koji se potrošači odnose prema hrani, birajući zdravije alternative, postavljajući pitanja odakle dolazi njihova hrana, podržavajući lokalne farmere.

– Ako nikada ne kuvate, nećete shvatiti da treba da kuvate satima da biste dobili željeni ukus. Isto je sa modom – jasan je londonski dizajner Patrik Mekdauel.