Koncentracija mikroplastike u okeanu veća nego ikada

Na dnu okeana naučnici su na samo jednom kvadratnom metru pronašli 1,9 miliona komada mikroplastike u sloju debljine pet centimetara. To je najveća do sada zabeležena koncentracija plastičnog otpada na okeanskom dnu.

Više od 10 miliona tona plastičnog otpada koji svake godine dospe u more, zapravo je samo jedan procenat otpada koji pluta na okeanskoj površini, tvrde britanski naučnici.

– Pronašli smo do 1,9 miliona komada mikroplastike u sloju debljine 5 cm koji pokriva samo jedan kvadratni metar, što je najviši nivo mikroplastike do sada zabeležen na dnu okeana – napisali su Ijan Kejn sa Univerziteta Mančester i Majkl Kler iz Nacionalnog okeanografskog centra u Liverpulu.

Plastični ostaci se postepeno razgrađuju na sve manje fragmente u okeanu, sve dok ne formiraju čestice manje od 5 mm, poznate kao mikroplastika, prenosi “Sajens alert”.

Novo istraživanje pokazuje da snažne struje prave velike nanose mikroplastike na morskom dnu i da je njihova koncentracija mnogo veća nego što se mislilo do sada.

Foto: Pixabay

Leave a comment