Kina promoviše cirkularnu ekonomiju

Kina je godinama unazad na vrhu liste zemalja koje najviše zagađuju, ali to bi u budućnosti moglo da se promeni. Kina je predstavila plan za promociju cirkularne ekonomije čiji je cilj da uspostavi sistem za reciklažu resursa u zemlji do 2025. godine. Plan je deo napora da se postigne ugljenična neutralnost, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Plan, koji je objavila Nacionalna komisija za razvoj i reforme, precizira da će potrošnja energije i vode po jedinici bruto domaćeg proizvoda biti smanjena za oko 13,5 odsto, odnosno 16 odsto do 2025. godine sa nivoa 2020. godine. Efikasnost korišćenja resursa biće znatno poboljšana do 2025. godine, s cirkularnom ekonomijom koja će igrati veću ulogu u obezbeđivanju sigurnosti resursa, navodi se u dokumentu.

Prema tom planu, količina upotrebljenog otpadnog papira i otpadnog čelika dostići će 60 miliona tona, odnosno 320 miliona tona do 2025. godine, dok će vrednost industrije za reciklažu resursa iznositi pet triliona juana (oko 771,6 milijardi američkih dolara).

Plan takođe donosi glavne projekte i zadatke za razvoj cirkularne ekonomije u narednih pet godina, uključujući inovacije u ključnim tehnologijama i opremi, tretman plastičnog zagađenja, ekološki prihvatljivu ambalažu i reciklažu vučnih baterija.

Kina je najavila svoj cilj da dostigne maksimum emisije ugljen-dioksida do 2030. godine i postigne ugljeničnu neutralnost do 2060. godine, a razni sektori ubrzavaju tranziciju sa niskim emisijama ugljenika, objavila je CMG.