Kickstarter napravio „zeleni“ vodič za dizajnere

Najveća svetska platforma za prikupljanje finansijskih sredstava za realizaciju kreativnih projekata Kickstarter napravila je vodič za dizajnere kako bi im pomogla da smanje negativni uticaj na životnu sredinu. Korporacija koja je u proteklih 12 meseci pomogla lansiranje više od 9.000 projekata, sada poziva dizajnere da u svoje proizvode uključe komponentu održivosti, i to u ranoj fazi planiranja.

Koliko vode i energije će biti potrošeno za proizvodnju, kako će proizvod biti popravljen ako se pokvari, šta će biti sa njim nakon upotrebe – samo su neka od pitanja koja dizajneri treba da imaju na umu tokom planiranja dizajna. U detaljnom i konkretnom vodiču od pet tačaka, Kickstarter ističe da je važno razmišljati o celokupnom procesu proizvodnje jer se na taj način mogu privući novi sponzori, ali i smanjiti krajnja cena proizvoda:

  1. Dugoročni dizajn – Za početak, dizajnerima je savetovano da razmišljaju o dizajnu imajući u vidu trajanje proizvoda. Cirkularni dizajn koji podrazumeva upotrebu obnovljivih ili recikliranih materijala i što manje otpada na kraju je najbolji izbor. Napominje se da će materijali poput kože, drveta i teksasa izgledati bolje kako stare. Ako je moguće, svaki deo proizvoda treba praviti fleksibilnim tako da može biti unapređivan u budućnosti, dok je za sklapanje bolje koristiti šrafove nego lepak. Takođe, prednost treba dati softverskim usavršavanjima umesto hardverskim ili proizvodnji potpuno novog proizvoda.
  2. Ponovno korišćenje i recikliranje – Treba unapred razmišljati o ponovnom korišćenju i recikliranju proizvoda, Zbog toga, bolje je izbegavati mešanje materijala, a prednost valja dati jednom, podložnom reciklaži, poput aluminijuma. Predlaže se upotreba neutralnijih boja jer, primera radi, optički sistem za recikliranje često previdi crnu plastiku, pa ona završi na deponiji, što se takođe dešava sa jarkim bojama sa mnogo hemikalija. Ako je moguće, treba podsticati kupce da vrate proizvod kad završe sa upotrebom, jer se tako dobija materijal za novi proizvod.
  3. Održivi materijali – Manje je više, pa što manje materijala je potrebno za pravljenje proizvoda, to bolje. Ali treba razmišljati i o energiji potrebnoj za pravljenje materijala, primera radi, za proizvodnju aluminijuma potrebno je šest puta više energije nego za čelik. Dobavljače treba pažljivo birati, prednost dati onima koji koriste obnovljivu energiju i pravilno postupaju sa otpadom.
  4. Ekološke fabrike – Treba birati energetski efikasne fabrike, pogotovo one koje koriste energiju sunca i vetra. Izbegavati fabrike koje koriste materijal direktno iz zemlje, poput uglja i olova, najbolje je da koriste lokalne materijale kako bi se izbegli troškovi transporta.
  5. Održiva distribucija – Kako će proizvod stići do krajnjeg korisnika, pitanje je koje ne sme da bude zanemareno. Pakovanje treba da bude održivo, što znači lagano, biorazgradivo ili pogodno za reciklažu. Štampana uputstva za upotrebu je bolje zameniti onlajn uputstvima ili onim odštampanim na kutiji. Za čuvanje proizvoda najbolji izbor su energetski efikasna skladišta, a kad je reč o slanju, što više proizvoda treba slati zajedno, i to bolje brodom nego avionom. Razdaljina između dobavljača materijala, fabrike i distributera trebalo bi da bude što je moguće manja kako bi se smanjila emisija ugljen-dioksida.
Od igračke do naočara

Među projektima Kickstartera koji su u skladu sa vodičem za smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu su skejtbord napravljen od reciklirane mreže za ribu, okviri za naočare od recikliranih flaša za vodu i ekokamion, igračka za decu napravljena od materijala koji je 300 odsto teži i izdržljiviji u odnosu na materijal korišćen za standardne igračke.

Leave a comment