Finci prave dizel od masnoća od božićnog kuvanja

Petu godinu zaredom, Finci organizuju kampanju The Ham Trick koja ohrabruje domaćinstva da tokom pripreme božićne trpeze prikupljaju i recikliraju otpad od masnoće od šunke i drugih jela. Od otpada kompanija Neste pravi dizel gorivo koje, kako kažu, emituje 90 odsto manje gasova staklene bašte u poređenju sa običnim dizelom.

U kompaniji ističu da dizel dobijen na ovaj način ne sadrži nečistoće zbog čega sagoreva sa maksimalnom efikasnošću, a da u hladnim uslovima čak pokazuje bolje performanse nego običan dizel.

Iz godine u godinu raste popularnost kampanje The Ham Trick koju je pokrenula Federacija hemijske industrije kako bi potrošače upoznala sa principima cirkularne ekonomije na konkretan način.

Prošle godine, u akciji je učestvovalo 197.000 domaćinstava, a od prikupljenih masti napravljen je dizel u količini dovoljnoj da se 19 puta obiđe svet automobilom. Ove godine, kampanja je zajednički projekat 15 organizacija, a organizatori žele da broj učesnika povećaju na četvrt miliona.

Akcija je organizovana tako da od 18. decembra do 8. januara zainteresovani mogu doneti masti u kartonskim kutijama na jedno od 350 mesta u supermarketima i drugim objektima. Plastika, staklo i metalne posude nisu pogodne za prikupljanje masti.

Organizatori ističu da se dizel može napraviti od gotovo bilo koje masti ili biljnog ulja, pa pozivaju građane da osim masti od šunki donesu i one od jela od lososa i ćuretine.

Inače, kompanija Neste je vodeći svetski prozivođač obnovljivog dizela od otpada i drugih ostataka. Prošle godine, prihod kompanije bio je 15,8 milijardi dolara, a 82 odsto profita je ostvareno iz obnovljivih proizvoda.

Foto: Pixabay