Električni trotinet za onoga ko donese najveći broj limenki za reciklažu

Svi korisnici koji recikliraju limenke u pametnim presama za reciklažu postavljenim u Idea prodavnicama, od 1. juna do 31. decembra, učestvovaće u novom ciklusu nagrađivanja koje organizuju kompanije Ball Packaging Europe, Mercator-S, Solagro i GIZ kroz program razvojnog partnerstva sa privatnim sektorom koje je podržalo nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Korisnik koji reciklira najviše limenki biće pobednik, a nagrada je električni trotinet, navodi se u saopštenju Inicijative Svaka limenka se računa. Ova akcija se organizuje u okviru projekta Pametne prese // Pametni sistem za sakupljanje limenki u gradovima, sa ciljem podizanja svesti javnosti o važnosti reciklaže limenki.

U prethodnom nagradnom ciklusu učestovalo je 1.214 aktivnih korisnika aplikacije, a reciklirano je ukupno 8.297 limenki. Pobednik Negoslav Vuksanović je sa recikliranih 1.072 limenke osvojio PS4, dok su recikleri od drugog do petog mesta dobili vaučere od 2.000 dinara za kupovinu u Merkator objektima.

– Uzbuđeni smo što ulazimo u drugi krug ove aktivnosti i što nastavljamo da širimo poruku o važnosti recikliranja. Želimo da se zahvalimo svima koji su u prethodnom periodu koristili Pametne prese, kao i da pozovemo sve građane da se uključe u ovu akciju. Verujemo da je ovo dobar korak u podizanju svesti o važnosti recikliranja obnovljivih materijala kao što je aluminijum – izjavio je Nemanja Marjanović iz inicijative „Svaka limenka se računa“.

Reciklaža kao igra

Limenka je materijal koji može beskonačno da se reciklira. Nova limenka se, nakon procesa reciklaže, može naći na policama za samo 60 dana, bez obzira na dizajn i veličinu.

Limenka je pakovanje za piće koje se najviše reciklira na svetu, a razlog za to je eko dizajn samog pakovanja: sastoji se samo od jednog materijala – aluminijuma, nema poklopce, nalepnice od nekog drugog materijala, jednostavno se sortira i topljenjem nastaje potpuno novi materijal sa istim karakteristikama kao prvobitni aluminijum, podsećaju u ovoj inicijativi.

Pametni sistem za reciklažu limenki sa elementima igre i analizom podataka recikliranog materijala inovacija je startap kompanije Solagro Smart Recycling. Sistem čine pametne prese i web aplikacija. Pametne prese su interaktivni uređaji za sakupljanje i presovanje limenki. Vrednuju svaku ubačenu  limenku sa po 10 poena i na kraju procesa na ekranu ispisuju numerički kod koji je potrebno uneti u aplikaciju.

Pristup aplikaciji je moguć skeniranjem QR koda na početnom ekranu prese ili putem web adrese https://solagro.app. Nakon što kreirate korisnički nalog, unošenjem numerčkog koda sa prese dobijate poene koje možete zameniti za nagrade.

Foto: Promo