Da li ćete da budete lideri ili dinosaurusi? Izbacite plastiku kako biste zaštitili poslovanje – upozorava novi izveštaj

Izbacivanje plastike je strateški potez za održavanje profitabilnosti i konkurentnosti, navodi novi izveštaj organizacija PlasticFree i Fashion Snoops. Nastavak korišćenja plastike, s druge strane, predstavlja „100 mlrd USD godišnji finansijski rizik“ za preduzeća do 2040. godine, što je ekvivalentno 25% prometa u poslovima sa niskim profitnim maržama, upozorava izveštaj „Ekonomija posle plastike“.

Autori analize koja se bavi uticajem zagađenja plastikom, ekološkim zakonodavstvom i planom za brendove i dizajnere kako bi prešli na model bez plastike, upozoravaju da će u narednoj deceniji odnos sveta prema plastici postati „neprepoznatljiv“. Reciklaža je, kako tvrde, „lažno rešenje“ za brendove jer proizvodnja i zagađenje plastikom nastavljaju da rastu.

Napuštanje plastike će smanjiti finansijske rizike povezane sa rastućim globalnim regulativama, podržati rast osnovne zarade i zadovoljiti ciljeve u oblasti zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i upravljanja, navode autori.

Izveštaj takođe kaže da bi preduzeća trebalo da investiraju u kompletan sistem praćenja kako bi razumeli ekološki uticaj materijala, pratili globalno zakonodavstvo o plastici i osigurali da sve tvrdnje budu podržane podacima verifikovanim od strane trećih strana.

Sijan Saderlend, suosnivačica organizacije PlasticFree, pojašnjava da je plastika postala toksični podrazumevani model poslovanja. Ali, kako kaže, ne mora da bude tako.

– U prošloj deceniji videli smo rastući trend potražnje potrošača za promenom. Ipak, mnoga preduzeća su i dalje vezana za pristup „uzmi, napravi, baci“. Na kraju, promena dolazi, i sada postavljam brendovima jednostavno pitanje – da li želite da budete poslednji koji će se promeniti? Poslovanja širom sveta suočavaju se sa izborom: da li da budu lideri, iskorišćavajući mogućnosti u post-plastičnoj revoluciji ili da budu budući dinosaurusi – opominje Saderlend.