Cirkularna ekonomija sve prisutnija, tehnologija ključna

U narednih pet godina, cirkularna ekonomija će biti sve prisutnija, a u tranziciji sa linearne ekonomije ključnu ulogu igraće tehnologija, navodi se u istraživanju tehnološke firme ABI Research. Do kraja decenije, svetska ekonomija će postići 10,5% cirkularnosti, tvrdi ova kompanija.

Cirkularna ekonomija, kao sistem u kom je otpad eliminisan, resursi ponovo upotrebljeni, a priroda obnovljena, imaće sve više poklonika.

– Cirkularna ekonomija je koncept koji se često pogrešno razume. On ide mnogo dalje od upravljanja otpadom. To je preokret od naše ’uzmi-napravi-baci’ ekonomije do one koja čuva proizvode i materijale u upotrebi, regeneriše prirodne sisteme – kaže Lindsey Vest iz ABI Research.

Vlade podržavaju tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji, podsećaju istraživači. Evropska unija je nedavno usvojila Akcioni plan za cirkularnu ekonomiju, a Kina je uvrstila principe cirkularne ekonomije u svoj petogodišnji plan. U ostvarenju cirkularne vizije tehnologija će biti ključna, navode istraživači. Zaokret već podržavaju inovacije poput ekonomije deljenja, pametnog osvetljenja i zelene infrastrukture.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay