Čak 11 zemalja EU nije primenilo Direktivu o jednokratnoj plastici – Evropska komisija predlaže novčane kazne

Evropska komisija objavila je da će preduzeti zakonske korake protiv 11 zemalja članica EU koje još nisu primenile Direktivu o jednokratnoj plastici. Među lošim đacima su: Belgija, Danska, Estonija, Irska, Francuska, Hrvatska, Letonija, Poljska, Portugal, Slovenija, Estonija.

Komisija ističe da ove zemlje nisu objavile mere neophodne za primenu Direktive i da imaju rok od dva meseca da preduzmu neophodne korake. Ako se to ne desi, Komisija kaže da će možda odlučiti da slučajeve prepusti Sudu pravde EU sa predlogom da se ove zemlje novčano kazne.

Direktiva o jednokratnoj plastici, čiji je cilj smanjenje upotrebe jednokratne plastike, stupila je na snagu 3. jula 2019. godine. Članice EU su imale rok od dve godine da je uvrste u nacionalno zakonodavstvo kako bi obaveze iz Direktive mogle biti primenjene.

Već u januaru Komisija je uputila formalno pismo na adresu 16 zemalja članica koje to nisu uradile. Pet zemalja, među kojima su Španija, Kipar, Luksemburg, Litvanija i Slovačka primenile su potrebne mere, ali 11 država to i dalje nije uradilo.

Kako kaže Komisija, odluka o pravnim merama je doneta kako bi se zaštitili građani i životna sredina od zagađenja plastikom.

Zabrana plastičnog pribora i štapića za uši

Direktiva o jednokratnoj plastici je važan element Akcionog plana za cirkularnu ekonomiju koji je deo Evropskog Zelenog dogovora. Među merama koje države članice moraju preduzeti su:

– sprečavanje stavljanja na tržište proizvoda koji su najčešće pronađeni na evropskim plažama: štapići za uši, plastični pribor, slamčice, tanjiri, kutije za pakovanje hrane od ekspandiranog polistirena;

– smanjenje upotrebe plastičnih posuda za hranu i za piće, kao i promocija višekratnih alternativa;

– uspostavljanje sistema produžene odgovornosti proizvođača za jednokratnu plastiku;

– prikupljanje 90% flaša za piće napravljenih od jednokratne plastike do 2029. godine, putem, primera radi, depozitnog sistema;

– uvođenje principa eko dizajna tako da do 2025. godine svaka plastična boca sadrži bar 25% reciklirane plastike i 30% do 2030. godine;

– uvođenje informacija o prisustvu plastike u sredstvima za higijenu, jednokratnim čašama, cigaretama;

– obaveza proizvođača opreme za ribolov koja sadrži plastiku da pokriju troškove prikupljanja otpada iz postrojenja u lukama.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay/Alexa