Britanci neće da piju pivo iz plastičnih čaša – traže zabranu

Čak 89 odsto Britanaca zalaže se za zabranu plastičnih čaša u cilju zaštite životne sredine, pokazala je anketa koji je sprovela konsultantska grupa Yonder u ime organizacije „Plastična planeta“ (A Plastic Planet). Ova organizacija poziva britansku vladu na hitnu zabranu plastičnih čaša za pivo.

U Velikoj Britaniji, godišnje se koristi oko 100 miliona plastičnih čaša. U svetu, ta cifra ide do 500 milijardi, upozoravaju iz „Plastične planete“. Slikovito, ako bi se poređale jedna iza druge, ove čaše bi zauzele 50 miliona kilometara, što je više od 130 putovanja od Zemlje do Meseca.

„Plastična planeta“ uputila je otvoreno pismo u kome ističe da su plastične čaše za pivo jedan od najvećih problema kad je reč o otpadu.

Retko reciklirane i totalno bezvredne, ostaju u prirodi nakon noćnih izlazaka, muzičkih festivala, sportskih događaja. One takođe umanjuju iskustvo uživanja u pivu. Britanci plaćaju 7 funti za jednu čašu piva, a opet su prinuđeni da piju svoje skupo piće iz jeftinih plastičnih čaša što uništava ukus – navodi se u apelu za zabranu.

Pismo su podržali predstavnici Laburističke partije, ekoloških organizacija, kao i udruženja.

Lošiji ukus piva u plastici

Prema istraživanju sprovedenom među 2073 Britanaca, najveća podrška za zabranu dolazi sa severoistoka zemlje, gde 95 odsto ispitanika želi zabranu, iz Jorkšira (94 odsto) i Škotske (92 odsto). Osim ekoloških razloga, ispitanici imaju i hedonističke. Tri četvrtine ispitanika veruje da plastične čaše pojeftinjuju iskustvo uživanja u omiljenom pivu.

Koosnivač „Plastične planete“ Sian Sutherland podseća da građani zapravo plaćaju dva puta – jednom za plastičnu čašu, drugi put za razaranje okoline koje uzrokuje toksični i neuništivi materijal.

– Svedoci smo scena hiljada plastičnih čaša ostavljenih posle muzičkih festivala i drugih događaja. Ove čaše se retko prikupljaju i dalje prerađuju. Sa veoma niskom stopom recikliranja plastike u Velikoj Britaniji, nije više prihvatljivo da dozvolimo postojanje sličnih predmeta za jednokratnu upotrebu. Javnost se takođe slaže. Vlada mora odmah reagovati i zauvek zabraniti plastične čaše za pivo – kaže Sutherland.