Američki tekstilni sektor se suočava sa katastrofom zbog kineskih kompanija, upozoravaju senatori

Inicijativa senatora da se zaštiti američki trgovinski sektor od kineskih kompanija dobija sve više poklonika. Poslednja među njima, američka trgovinska organizacija Nacionalno veće organizacija tekstilne industrije (NCTO) podržala je poziv senatora da se zaštiti američka tekstilna industrija od, kako se navodi, “agresivnih i ilegalnih trgovinskih praksi” kineskih kompanija.

Grupa senatora apeluje na predsednika Bajdena da pojača sprovođenje zakona i razvije strateški plan za zaštitu domaće industrije. Kako se navodi, kineske kompanije koriste rupu u zakonu da bi izbegli Zakon o prevenciji prinudnog rada Ujgura, prema kom je uvoz robe iz regiona Xinjiang u Kini zabranjen pod pretpostavkom da je roba napravljena prinudnim radom.

Prema izuzetku ‘de minimis’ iz Tarifnog zakona iz 1930. godine, pošiljke kineskih maloprodajnih giganata direktno potrošačima ne proverava carinsko osoblje, niti se oporezuju, jer vrede manje od 800 USD.

U pismu predsedniku Bajdenu, senatori su istakli da dnevno u SAD stiže tri miliona ’de minimis’ paketa koji ne podležu inspekciji i porezima.

– Procenjuje se da polovina tih paketa sadrži tekstilne i odevne proizvode, a vesti ukazuju da ovi proizvodi uključuju odeću napravljenu od pamuka iz Xinjianga i prinudnog rada – pišu senatori.

Bez “momentalnog i unapređenog sprovođenja protiv ovih grabežljivih trgovinskih praksi”, američki tekstilni i odevni sektor se suočava sa “nadolazećom katastrofom“, upozoravaju dodajući da je u ovoj industriji u SAD zaposleno pola miliona radnika.

Senatori pozivaju administraciju Bajdena da pojača kontrolu tekstila i odeće, okonča carinsku oslobođenost za odeću proizvedenu prinudnim radom prema ‘de minimis’ izuzetku, kao i da Kinu učini odgovornom za njene „grabežljive trgovinske prakse“.

– Bez hitnih akcija, nećemo moći da sprečimo nadolazeću katastrofu koja će ozbiljno ugroziti proizvodnju tekstila i odeće i zapošljavanje u SAD-u i širom zapadne hemisfere – stoji u pismu.

Kineske kompanije u sukobu zbog američkog tržišta

Inače, od svog debija u SAD-u 2017. godine, kineski Shein je postao najpopularniji ultra-brzi modni brend u SAD, privlačeći kupce modernim dizajnima po povoljnim cenama. Vrednost kompanije procenjuje se na oko 66 mlrd USD, više od dugogodišnjih brendova brze mode poput H&M-a i Zare.

Koliko je za kineske kompanije važno američko tržište dokazuje i nedavni sukob Sheina i Temua koji je na američko tržište ušao prošle godine i za kratko vreme uspeo da osvoji pre svega mladu populaciju.

U tužbi podnetoj sudu u saveznoj državi Masačusets, Temu optužuje Shein da je sklopio ekskluzivne ugovore s nezavisnim proizvođačima u Kini koji im zabranjuju saradnju s Temu-om. Kompanija tvrdi da je Shein sklopio ove ugovore u pokušaju da istisne Temu sa američkog tržišta.

Ultra brzi brendovi beleže rast poslednjih godina, uprkos dokazano štetnim uticajima koji modna industrija ostavlja na životnu sredinu i kritikama zbog loših uslova u fabrikama, toksičnih hemikalija u odeći, nepoštovanju autorskih prava i kopiranju dizajnerske odeće.