Zvučnik napravljen od 44 plastične kese

Da li biste slušali muziku na zvučniku napravljenom od plastičnih kesa? Upravo to nudi britanski dizajnerski studio Gomi koji prodaje prenosne zvučnike, svaki napravljen od 44 nereciklabilne plastične kese.

Kompanija podseća da se svake godine u Velikoj Britaniji baci 300 miliona kilograma fleksibilne plastike. Među njima su kese i industrijska pakovanja koja se ne mogu reciklirati, zbog čega završavaju na deponijama ili spalionicama.

Startap sa sedištem u Brajtonu takođe ponovo koristi odbačene litijumske baterije sa oštećenih e-bicikala. Obnavljanje litijumskih baterija je skuplje nego kupovina novih zbog čega ih mnogi bacaju, ali baterije koje više ne mogu da napajaju e-bicikl i dalje mogu sadržati litijumske ćelije koje mogu napajati manji uređaj.

Gomi uklanja litijumske ćelije iz baterija e-bicikala, čisti ih i ponovo testira za upotrebu u zvučnicima. Zahvaljujući tome, toksični materijali ne završavaju na deponijama i Gomi izbegava razne ekološke i društvene probleme povezane sa rudarenjem ključnih minerala.

Kompanija najavljuje i kraj zastarelosti i kulture bacanja. Modularni dizajn znači da se uređaji mogu popravljati, a nijedna popravka u Velikoj Britaniji neće koštati više od 50 GBP, obećavaju. A budući da je telo zvučnika potpuno reciklabilno, po konačnom odbacivanju uređaja, materijal se kasnije može koristiti za izradu novih proizvoda.

Foto: Unsplash/gomi