Šta nam govori Eko partner oznaka u restoranima?

Sa ciljem da motiviše ugostiteljski sektor da se još aktivnije uključi u inicijative upravljanja i odlaganja staklenog otpada, operater ambalažnog otpada Sekopak pokrenuo je projekat EKO PARTNER.

Platforma podrazumeva postavljanje kontejnera i kanti u okviru ugostiteljskih objekata, koji prvenstveno služe za odlaganje staklene ambalaže, ali i drugih vrsta ambalažnog otpada. Svi lokali koji su uključeni u projekat na ulaznim vratima imaju jasno istaknutu EKO PARTNER oznaku, čime je građanima omogućeno da u svakom trenutku znaju koji restoran sortira otpad i doprinosi očuvanju životne sredine, navodi se u saopštenju kompanije.

Povećanje količina prikupljene staklene ambalaže i dostizanje evropskih standarda u pogledu selektivnog odlaganja otpada neki su od važnih koraka na putu zelene tranzicije, a samo tokom 2022. godine, Sekopak je poslao na reciklažu više od 18.000 tona staklene ambalaže.

Violeta Belanović, generalna direktorka kompanije Sekopak, istakla je da je projekat  savršen primer kako saradnjom operatera, ugostitelja iz HoReCa sektora i velikih korporacija svi zajedno možemo biti bliže očuvanju životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju, uključivanjem u sistem, ugostitelji i objekti dobijaju priliku da postanu pioniri održivosti u svojoj industriji kroz dobijanje EKO PARTNER oznake.

Sam proces odvajanja staklenog otpada je jednostavan, materijali se lako razdvajaju, a mi se osećamo kao bolji član zajednice znajući da kroz svoje poslovanje doprinosimo boljoj budućnosti. Verujemo da šaljemo dobru poruku svima – kolegama koji još nisu postali deo EKO PARTNER mreže, ali i našim gostima, jer ako mi kao restorani možemo da odvajamo otpad, može svako – naveli su korisnici EKO PARTNER oznake.

Uskoro će na sajtu kompanije Sekopak, kao i kroz QR kod koji se nalazi u okviru same nalepnice, biti dostupna svojevrsna EKO MAPA, na kojoj će biti prikazan spisak svih lokala koji nose oznaku EKO PARTNER i učestvuju u projektu.