Saradnjom privrede i države do cirkularne ekonomije i zelenih investicija u Srbiji

Ministarstvo  za zaštitu životne sredine, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, maksimalno će uključiti poslovnu zajednicu u kreiranje regulatornog okvira, realizaciju projekata i proces evrointegracija, kako bi kompanije imale što podsticajnije uslove za prelazak na zelenu ekonomiju, dogovoreno je na zajedničkom sastanku predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža i nove ministarke Irene Vujović.  

Operativni tim Komore i Ministarstava, čije je osnivanje dogovoreno, pripremiće agendu prioritetnih rešenja za konkurentnije poslovanje industrije i jačanje partnerstva privrede i države.

– Tako ćemo na najbolji način zajednički omogućiti da tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji bude što uspešnija, uz istovremeno očuvanje okruženja u kome živimo i kreiranje održivih biznisa, nove vrednosti i novih poslova za naše kompanije i ljude – naglasio je Čadež.

Predstavnici Privredne komore i resornog ministarstva saglasili su se da je  u narednom periodu neophodno brže donošenje novih zakona i zaokruživanje regulatornog okvira u skladu sa međunarodnim standardima, kao i dosledna i puna implementacija postojećih rešenja. Takođe, potrebno je unapređenje infrastrukture za tretman opasnog i industrijskog otpada, korišćenje otpada u energetske svrhe i izgradnja postrojenja za preradu otpadnih industrijskih voda.

Na sastanku su, osim o strateški važnim projektima, razmenjene  i informacije o pitanjima ekoloških naknada i taksi i pristupu fondovima za finansiranje zelenih projekata, za šta je poslovna zajednica posebno zainteresovana.

Izvor: Privredna komora Srbije

Foto: Twenty20

Leave a comment