Roboti, kompjuteri i veštačka inteligencija – budućnost upravljanja otpadom

Napredna digitalna tehnologija može imati ključnu ulogu u održivijem i cirkularnijem sistemu upravljanja otpadom u Evropi, poruka je novog izveštaja Evropske agencije za zaštitu životne sredine.

Povećana upotreba digitalne tehnologije, poput robotike, veštačke inteligencije, cloud tehnologije, interneta stvari, analitike podataka biće veoma značajna u sistemu upravljanja otpadom, a građanima i kompanijama pomoći će da razumeju posledice sopstvenog ponašanja.

U izveštaju se napominje da je upotreba naprednih digitalnih tehnologija u upravljanju otpadom u Evropi još na početnom nivou. Primetna je i neujednačenost jer su različite tehnologije primenjene u različitom obimu. Ističe se, ipak, da je ova upotreba krucijalna u promeni ka cirkularnijim i održivijim modelima proizvodnje, potrošnje i odlaganja otpada.

Pametne kante za smeće

Dok će robotika pomoći da se automatizuje proces sortiranja otpada, druge tehnologije će omogućiti prikupljanje podataka i njihov transfer ka centralnim jedinicama. Roboti će moći da identifikuju i sortiraju reciklabilne materijale putem skeniranja i prepoznavanja slike, upotreba pametnih kanti za smeće omogućiće sistem identifikacije i merenja težine otpada. Očekuje se i povećana primena poluautomatskih vozila za prikupljanje otpada.

Proces sortiranja koji je preduslov za visoke stope recikliranja može se povećati primenom oznaka na proizvodima, poput QR koda, žigova i drugih znakova koji se mogu digitalno čitati.

Prikupljanjem podataka biće olakšano razumevanje prostornih i vremenskih obrazaca kad je reč o otpadu. Takođe, digitalizacija može biti sredstvo za ohrabrenje zelenih navika. Primera radi, praćenjem otpada na nivou domaćinstva, količine i kvaliteta separacije, operateri upravljanja otpadom moći će da šalju personalizovane poruke, poput onih u kojima se pohvaljuje dobra separacija otpada čime će dodatno stimulisati domaćinstva da nastave u tom pravcu. Očekuje se i dalji razvoj novih poslovnih modela poput platformi na kojima se trguje otpadom.

Ipak, digitalna transformacija ima nekoliko prepreka, navodi se u izveštaju. Da bi se ova transformacija desila, potrebna je značajna količina energije, kao i materijala za izgradnju infrastrukture, robota, mašina. I to nije jedini problem jer sva infrastruktura ima rok trajanja nakon kog i sama postaje otpad. Uprkos preprekama, preliminarni rezultati ipak pokazuju da benefiti nadjačavaju gubitke, zaključak je izveštaja Evropske agencije za zaštitu životne sredine.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay/Gerd Altmann