Nemačka zabranila plastične kese – aktivisti pozdravljaju simbolički važan potez

Nemački parlament, Bundestag, izglasao je zakon o zabrani plastičnih kesa u maloprodaji od 2022, s tim što će i dalje biti dozvoljene tanke plastične kese za pakovanje voća i povrća.

Zabrana se odnosi na plastične kese debljine između 15 i 50 mikrometra, pri čemu se radi o standardnim kesama koje se koriste u maloprodaji, prenosi agencija Hina. Od zabrane su izuzete plastične kese za pakovanje voća i povrća, kao i one od debljeg materijala, namenjene višekratnoj upotrebi.

– Plastična kesa je sinonim bespotrebnog trošenja resursa – rekla je ministarka zaštite životne okoline Svenja Žulce iz Socijaldemokratske stranke Nemačke dodajući da su platnene torbe, korpe i plastične kutije za višekratnu upotrebu dobra alternativa plastičnim kesama.

Organizacija Svetski fond za zaštitu prirode (WWF) pozdravila je zabranu plastičnih kesa u Nemačkoj, ali je istovremeno saopštila da ova zabrana ima samo simboličnu težinu.

Manje od jedan odsto potrošnje plastike u Nemačkoj otpada na plastične kese – navodi se u saopštenju WWF-a.

I stranka Zeleni je u parlamentu podržala zakon, ali smatra da time trend upotrebe jednokratnog pakovanja nije zaustavljen. S druge strane, opozicione stranke Alternativa za Nemačku i Liberalno-demokratska stranka glasale su protiv zakona jer smatraju da se radi o nepravednoj meri za nemačku maloprodaju, bez vidljivog učinka po okolinu, tumačeći da se to odnosi samo na nemačke trgovine, dok ostale zemlje EU nisu pogođene tim zakonskim merama.

Zastupnik AfD-a Andreas Blek je ukazao na to da je dogovor maloprodaje i savezne vlade o smanjenju upotrebe plastičnih kesa, postignut pre dve godine, doneo rezultate i smanjio upotrebu kesa za dve trećine.

– Zakon o zabrani plastičnih kesa je zato najbesmislenija ekološka zabrana ovog izbornog razdoblja – rekao je Blek.

Leave a comment