Nakon potrošačke praznične groznice sledi sezona vraćanja stvari, a mnoge će završiti na deponiji

Pogrešni pokloni, promašene veličine, impulsivna kupovina – sve su to razlozi zbog kojih nakon potrošačke groznice u decembru, nastupa sezona vraćanja stvari. Svaka peta stvar kupljena onlajn biće vraćena, prema podacima američke Nacionalne trgovačke federacije.

Trgovci u SAD očekuju da 17,8% stvari kupljenih u novembru i decembru u vrednosti od 158 mlrd USD bude vraćeno. Najviše se vraćaju auto delovi (19,4%), zatim odeća (12,2%), stvari za kuću (11,5%).

Amerikanci su lideri u vraćanju stvari, ali reč je o globalnoj pojavi. Vrednost stvari koje potrošači vrate je tolika da bi to bila 21. najveća svetska ekonomija, izračunali su ekonomisti pre nekoliko godina. Procenjuje se da potrošači širom sveta godišnje vrate robu u vrednosti od 761 mlrd USD, a očekuje se i dalji rast zbog popularnosti onlajn kupovine.

Osim ekonomskih gubitaka, tu su i ekološki. Tek svaka druga stvar (48%) se može prodati po punoj ceni, pokazalo je istraživanje Gartnera među 300 trgovaca. Izveštaj logističke kompanije Optoro iz 2018. godine pokazuje da povraćaji samo u SAD doprinose sa više od 2,2 milijarde kilograma otpada na deponiji i 15 miliona tona ugljeničnih emisija.

Jeftinije uništiti nego ponovo prodati

Zašto toliko proizvoda završava na deponiji? Kada kupac vrati proizvod, on prvo mora biti pregledan i prepakovan da bi bio vraćen na police. Zbog troškova celokupnog procesa, mnogim trgovcima se više isplati da bace vraćene proizvode nego da ih ponovo prodaju. Takođe, veliki deo vraćene robe je već oštećen što dodatno podstiče kompanije da ih unište.

Tajno istraživanje koje je HuffPost sproveo u Amazonu u Francuskoj pokazalo je da je oko 300.000 predmeta uništeno u njihovom skladišu za samo tri meseca.

Prema istraživanju televizije ITV u Veliko Britaniji, skladište Amazona u Škotskoj je za samo nedelju dana uništilo 130.000 predmeta, među kojima su knjige, televizori, laptopovi, i druga roba koja je vraćena u dobrom stanju. U Kanadi, tajne kamere su otkrile da je potpuno nov ranac poslat na deponiju. Besplatna isporuka, a često i povraćaj tako se vrate kao bumerang jer se podstiče preterana kupovina.

Trgovci još nemaju adekvatno rešenje za ovaj problem. Neki se koraci, ipak, preduzimaju. Walmart je kupio startap Zeekit koji nudi mogućnost virtualne garderobe gde korisnici mogu videti kako im odeća stoji.

Best Buy ima online outlet gde prodaje vraćene uređaje sa garancijom. Neke kompanije, ponekad, posebno u slučajevima jeftine robe, vraćaju novac mušterijama, ali im dozvoljavaju da zadrže robu da ne bi morali da se bave povraćajima.