Kina testira pametne mašine za recikliranje plastike – saradnja Unilevera i Alibabe

Dve najveće svetske kompanije u oblasti robe široke potrošnje Unilever i Alibaba napravile su sistem za recikliranje koji automatski identifikuju i sortira plastična pakovanja. Sistem nazvan Svet slobodan od otpada zasnovan je na veštačkoj inteligenciji, a 20 mašina za recikliranje postavljeno je kao deo pilot programa u kancelarije i javne prostore u dva kineska grada Šangaju i Hangzhou.

Svaka mašina je opremljena veštačkom inteligencijom koja automatski identifikuje različite vrste plastičnih flaša, što je napredak u odnosu na dosadašnju tehnologiju. Mušterije dobijaju bodove za svaku flašu koju ubace, a bodove mogu iskoristiti za sadnju drveća ili zaštitu zemljišta. Reč je o programu koji je kompanija Alibaba pokrenula 2016. godine tokom kog je u saradnji sa nevladinim organizacijama posađeno 200 miliona drveća u izrazito suvim područjima u Kini.

U kompaniji Unilever veruju da će ovaj program postati zeleni motor cirkularne ekonomije za plastična pakovanja u Kini. Kako kažu, sposobnost mašine da presortira plastična pakovanja poboljšava kvalitet recikliranja plastičnih flaša i ponovnu upotrebu plastičnih materijala. Na taj način doprinosi uspostavljanju sistema cirkularne ekonomije.

U kompaniji nameravaju da do 2025. godine smanje upotrebu plastike za 100.000 tona i promovišu upotrebu reciklirane plastike kako bi upola smanjili upotrebu novih sirovina u pakovanjima.

Foto: Pixabay