Elektronske cigarete postaju značajan ekološki problem – U Velikoj Britaniji nedeljno se baci 1,3 miliona

Još se ispituju zdravstveni rizici korišćenja elektronskih cigareta, ali ono što se pouzdano može reći je da postaju sve značajniji ekološki problem. Istraživanje organizacije Material Focus pokazalo je da se u Velikoj Britaniji dnevno bace dve elektronske cigarete čime u otpadu završavaju litijum i dragoceni minerali potrebni za električne automobile.

Istraživanje pokazuje da se svake godine na Ostrvu kupi pola milijarde ovih cigareta. Skoro svaki peti Britanac kupio je ili cigaretu za jednokratnu upotrebu ili punjivu.

Više od 50% jednokratnih završava u smeću i tako doprinosi najbrže rastućem otpadu, elektronskom otpadu. Više od 155.000 tona električnog otpada baci se svake godine, a 527 miliona tona električnih predmeta skuplja prašinu u domovima.

Kao posebno problematične navedene su jednokratne elektronske cigarete jer se nedeljno baci 1,3 miliona. Svakog meseca, kupi se 14 miliona jednokratnih, što dovodi do brojke od 167,5 miliona tona godišnje.

Prema organizaciji Material Focus, elektronske cigarete sadrže vredne materijale koji su zauvek izgubljeni kada se cigarete bace. Iako su prekrivene plastikom, litijum u baterijama je ključni skriveni materijal. Prosečno, svaka elektronska cigareta ima 0,15 grama litijuma, što znači da se godišnje samo u Britaniji gubi 10 tona litijuma, što je ekvivalentno baterijama za 1200 električnih vozila, navodi Material Focus.

Ova neprofitna organizacija upozorava da su litijumske baterije opasne kada završe u kanti sa drugim smećem ili u reciklažnim kantama, jer se mogu zapaliti i time naneti štetu po zdravlje i imovinu građana.

Izvor: eKapija