Direktori najvećih svetskih kompanija rešenje vide u cirkularnoj ekonomiji

Vreme je za korak napred, ne nazad – poruka je više od 50 svetskih lidera koji su potpisali zajedničku izjavu „Rešenje za oporavak: cirkularna ekonomija“.

Među liderima koji veruju da cirkularna ekonomija pruža odgovor na pitanje kako da se oporavimo posle pandemije, nalaze se direktori nekih od najvećih svetskih kompanija, poput Coca Cole, Unilevera, Danone, Inditex, Nestlé, L’Oréal, PepsiCo. Tu su i predstavnici Evropskog parlamenta, Svetskog ekonomskog foruma, Svetskog fonda za zaštitu prirode, Elen MekArtur fondacije.

– Kako se svet suočava sa neverovatnim izazovima, više smo nego ikada posvećeni ubrzanju prelaska na cirkularnu ekonomiju. Cilj je da stvorimo rešenja koja će kombinovati ekonomske mogućnosti sa dobrobitima za šire društvo i okolinu. Smanjenjem otpada, obnovom prirodnih sistema, cirkularna ekonomija stvara vitalne mogućnosti za ekonomski rast koji takođe obnavlja životnu sredinu, kreira poslove i doprinosi društvu – piše u zajedničkoj izjavi.

Četiri oblasti koje su posebno izdvojene su plastika, moda, hrana i finansije. Kad je reč o prvoj, potpisnici obećavaju da će razvijati nove materijale, a postojeću plastiku koristiti i tako omogućiti da ona cirkuliše u ekonomiji, umesto u životnoj sredini. U modi se insistira na obnovljivim materijalima, ali i dužem korišćenju odeće. Kad je reč o hrani, eliminisaće se koncept otpada, redizajnirati proizvodi i povezati lokalni proizvođači i potrošači gde god je to moguće. Takođe, potpisnici obećavaju da će podržati kompanije u njihovom prelasku na cirkularne poslovne modele.

– I tu nećemo stati. Možemo da uradimo isto za druge industrije koje imaju vitalnu ulogu u oporavku, uključujući zdravstvo, tehnologiju, elektroniku, hemikalije – kažu potpisnici i pozivaju biznise i vlade širom sveta da se pridruže putu ka cirkularnoj ekonomiji i da investiraju u „zelena“ rešenja.

Foto: Pixabay

Leave a comment