Decathlon uvodi cirkularnu ekonomiju u prodaju bicikala – popravka umesto kupovine

Vodeći proizvođač sportske opreme Decathlon planira da u toku ove godine pokrene novi program koji će uvesti cirkularnu ekonomiju u prodaju bicikala. Program će biti uveden širom Evrope i uključivaće različite podsticaje za mušterije da ih ohrabri da recikliraju ili poprave svoje bicikle umesto kupovine novih.

Inače, prošle godine u Velikoj Britaniji zabeležena je nestašica bicikala, uzrokovana pandemijom kovida, kao i Bregzitom. Kada je pandemija počela, primećeno je ogromno povećanje upotrebe bicikala, zbog čega su trgovine ubrzo ostale bez zaliha.

Pošto su fabrike na Dalekom istoku bile u lokdaunu, nije bilo najave da će u skorije vreme moći da se popune zalihe. Takođe, pojavio se problem nedostatka rezervnih delova, a proizvođači su prognozirali da će u tom smislu 2021. biti još gora.

Ništa neće ići u otpad

Međutim, menadžer za bicikle u britanskom Decathlonu Peter Lazarus istakao je da njihov potez nije izazvan problemima sa ponudom u industriji. Motivisala ih je želja da se omoguće različite opcije mušterijama koje vole da voze bicikl, ali ne žele da kupuju novi svaki put.

Prema njegovim rečima, recikliraće se delovi kad god je to moguće, a kompanija će uložiti mnogo više truda u popravku proizvoda. Tako će mušterije, ne samo uštedeti novac, već postoji i šansa da dobiju bolji bicikl.

– Ponekad, na primer, točkovi mogu biti savijeni u transportu. Oni će biti zamenjeni verovatno sa boljim točkovima, a stari će biti popravljeni. Ništa neće ići u otpad. Prodati bicikli će imati kompletnu bezbednosnu proveru pre nego što budu izloženi i imaće garanciju – kaže Lazarus.

Nova politika uključiće i opciju sličnu onoj koju je usvojila Ikea prošle godine. Decathlon će otkupiti stare bicikle od svojih mušterija, a umesto novca, dati im vaučer koji će moći da iskoriste za kupovinu novih proizvoda.

Ova kompanija je i ranije imala korake u pravcu razvoja cirkularne ekonomije. Pre četiri godine, napravili su obuću za vodene sportove u kojoj se nalazilo 15 odsto reciklirane školjke. Krajem prošle godine, Decathlon Portugal najavio je partnerstvo sa startapima širom sveta u razvoju pilot projekata koji daju novu upotrebu materijalima iz guma.

Foto: Unsplash/Patrick Hendry