Čokoladice u ekološki održivim pakovanjima

Kompanija Mars, koja stoji iza svetskih brendova, kao što su Snickers, Twix, M&M’s, Orbit, Dove, Pedigree, Whiskas, najavila je da će do 2025. godine smanjiti upotrebu nove plastike za 25 odsto, dok će pakovanja njihovih proizvoda u potpunosti biti ekološki održiva, reciklabilna i ponovo upotrebljiva.

Postojeći globalni sistem koji podrazumeva da se većina plastike ne reciklira, već završi u našem okruženju, za kompaniju Mars je neprihvatljiv i njihova posvećenost rešavanju ovog problema ogleda se u redizajniranju pakovanja i određenih poslovnih modela u svrhu cirkularne ekonomije i dobrobiti planete.

Koncept u kom ambalaža nikada ne postaje otpad sastoji se od ulaganja u cirkularne procese proizvodnje, smanjenja ambalaže i pronalaženja novih rešenja za pakovanje proizvoda.  Očuvanje svežine namirnica i proizvoda je od presudne važnosti za aktivnosti tokom kojih se kreiraju ekološki održiva pakovanja, kao što su zamena teško reciklirajuće plastike i uklanjanje materijala poput PVC-a, prelazak sa plastike na papir i istraživanje mogućnosti biorazgradivog i kompostirajućeg pakovanja.

Regionalni direktor kompanije Mars Predrag Milinčić ističe da su pred njima složeni, sistemski izazovi, ali su uvereni da ih je moguće realizovati.

– U kompaniji Mars verujemo da svet kakav želimo sutra, počinje načinom na koji poslujemo danas. Zbog toga danas preispitujemo svoj pristup pakovanju proizvoda, jer verujemo da održiv proizvod ne treba pakovati u neodrživu ambalažu. Ponosni smo na svoje proizvode, ali smo zabrinuti zbog uticaja otpada na zemlju i okeane. S obzirom na to da je kompanija Mars porodično preduzeće u privatnom vlasništvu, to nam omogućava da dugoročno planiramo i  razmišljamo o uticaju koji će današnje odluke imati na budućnost – kaže Milinčić.

Planovi koji se tiču ekološki održive ambalaže unapređuju već postojeći Plan održivosti kroz generacije koji je kompanija Mars predstavila 2017. godine i na taj način se obavezala da će uložiti milijardu dolara u sledećih nekoliko godina kako bi pomogla rešavanju najvećih globalnih pretnji definisanih UN ciljevima održivog razvoja.

Foto: mars.com

Leave a comment