Cirkularnost je šansa našeg doba – šta gradovi mogu da urade

Do 2050. godine, skoro 70% svetske populacije će živeti u gradovima, prema procenama UN. Jedini način da se gradovi razvijaju, a da ostanu u granicama planete, jeste da postanu cirkularniji. Šta gradove čini cirkularnim, ali i koje prepreke im stoje na tom putu – pokazaće barometar Cirkularni gradovi koji pripremaju kompanija Holcim i Bloomberg Media. Nalazi će biti objavljeni na Bloomberg Green Summit u aprilu.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, svetska ekonomija je porasla na neverovatnih 94 triliona dolara i na putu je da do 2040. godine potroši resurse 2,3 planete. Kako bi planeta opstala, neophodno je da pređemo sa linearnog na cirkularni model. Gradovi koji postaju sve veći, igraju važnu ulogu u ovoj tranziciji.

Kako bi bolje razumeli potencijale cirkularnih gradova kao katalizatora održivog razvoja, kompanija Holcim koja proizvodi građevinske materijale i Bloomberg Media razvijaju barometar Cirkularni gradovi. Barometar će identifikovati najbolje prakse širom sveta i pokazati šanse i prepreke na putu ka cirkularnosti.

Direktor Holcima Jan Jenisch ističe da je cirkularnost šansa našeg doba koja omogućava ekonomski rast koji je prijateljski nastrojen prema klimi i prirodi i socijalno inkluzivan.

– Moja vizija gradnje je da gradimo više novog od starog korišćenjem recikliranih materijala u svakoj novoj zgradi. Da bismo bolje razumeli kako da osnažimo gradove da budu cirkularniji, sa kompanijom Bloomberg pokrećemo prvi barometar Cirkularni gradovi – istakao je Jenisch.

Generalna menadžerka Bloomberg Green Lauren Kiel veruje da će na ovaj način inspirisati mnoge da probaju cirkularni način života.

– Istražićemo šta gradove čini cirkularnim. Videćemo koji ključni igrači doprinose napretku, ali i saznati koje prepreke treba da budu uklonjene – najavila je Kiel.

Izvor: eKapija

Foto: Pixabay