Akcija Sat za našu planetu – u Srbiji 13. put

„Pokreni se za Planetu“ slogan je ovogodišnje kampanje Sat za našu planetu (Earth Hour), koja će se održati 27. marta od 20.30 do 21.30h po lokalnom vremenu. U Srbiji se Sat za našu planetu obeležava 13. put.

Pored poznatog apela za isključivanje dekorativne rasvete na javnim zgradama i gašenja svetala u stanovima na 60 minuta, svetska organizacija za zaštitu prirode WWF ove godine poziva građane da se priključe velikom zoom događaju koji će biti održan tokom Sata za našu planetu.

Ova organizacija ističe da je neophodno da se hitno pokrenemo i promenimo ponašanje da bismo ublažili klimatske promene čije delovanje sve češće osećamo i u našoj zemlji. Ekstremni vremenski događaji, porast temperatura, zagađenost reka, češći šumski požari, pojava novih zaraznih bolesti – neke su od promena koje su očigledne i u našem kraju sveta, ističu u WWF.

– Klimatske promene nam jasno govore da, i pored brzog tehnološkog razvoja, mi i dalje potpuno zavisimo od prirode: od prirodnih resursa i prirodnih ciklusa. Njihove posledice su očigledne širom naše planete. Ugroženi su ekosistemi, dobrobit i sigurnost ljudi. Jedan od načina borbe protiv navedenih izazova je uporan i svestran rad na prosvećivanju građana, kako bi svojim zalaganjem primorali centre finansijske i političke moći da odgovorno primenjuju usvojene politike i strategije za ublažavanje klimatskih promena. Dobar i nama blizak primer je otpor građana gradnji malih hidroelektrana na Staroj planini, kao i borba stanovnika Srbije za čist vazduh – kaže Duška Dimović iz WWF Adria.

Uprkos teškim vremenima, prošlogodišnja akcija Sat za našu planetu bila je masovnija nego ikada ranije: učestvovalo je 190 zemalja i teritorija, a zabeleženo je više od 4,7 milijardi utisaka na globalnim društvenim mrežama.

WWF organizuje Sat za našu Zemlju u okviru projekta „Da nam klima štima”, koji podržava Vlada Švedske. Prvi put je održan u Sidneju 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svesti o klimatskim promenama, ali i poziv na hitnu akciju. Danas se smatra najvećom dobrovoljnom građanskom akcijom za zaštitu prirode.

Izvor: WWF