Ozbiljne ambicije proizvođača patika i sportske opreme u smanjenju plastičnog otpada

Proizvođači sportske opreme imaju ozbiljne planove za ovu godinu kad je reč o upotrebi održivih i recikliranih materijala u svojim proizvodima. Patike koje se mogu bezgranično reciklirati, obuća napravljena od postindustrijskog tekstilnog otpada, uključivanje neformalnih sakupljača otpada u prikupljanje materijala – samo su neke od akcija koje su Adidas, Puma i Nike do sada sproveli, a na koje su kupci odlično reagovali.

Najdalje u planovima za 2021. godinu otišao je Adidas. Ova kompanija planira da uključi održive materijale, poput recikliranog poliestera i održivog pamuka u više od 60 odsto proizvoda koji će u biti prodaji ove godine. Takođe, Adidas razvija vegansku kožu od micelijuma, komponente gljiva koja bi trebalo da se na tržištu obuće nađe ove godine. Bezgranično reciklabilna verzija patika Ultraboost napravljena bez lepka našla se na tržištu u oktobru prošle godine, a za proleće ove godine Adidas najavljuje naslednika.

Adidas i inicijativa Parley for the Oceans sarađuju od 2015. godine kada su nastale prve patike od plastike prikupljene sa plaža i obala. Prošle godine sakupili su skoro 7000 tona plastike, što je ekvivalentno količini od 350 miliona plastičnih flaša, od čega je proizvedeno 15 miliona pari patika. Za ovu godinu je najavljen još ambiciozniji cilj – proizvodnja oko 17 miliona pari obuće.

Otpad od proizvodnje može da se koristi za sportske terene

Puma takođe želi da smanji problem plastičnog otpada, a u borbu je unela i socijalnu komponentu. Prošlogodišnja prolećna kolekcija je razvijena u partnerstvu sa First Mile Coalition, mrežom samozaposlenih sakupljača plastičnog otpada sa Tajvana, Haitija i Hondurasa.

Otpad se prikuplja na plažama i deponijama

Puma na ovaj način želi da obezbedi prihod ljudima u regijama gde ne postoji formalno prikupljanje otpada. Za tu kolekciju prikupljeno je simboličnih 40 tona plastičnog otpada sa deponija i okeana, a svaki deo kolekcije, od jakni, do majica i helanki sadržao je 95 odsto reciklirane plastike. Takođe, napravljeno je 10 modela obuće koji u proseku imaju po 50 odsto reciklirane plastike.

Pionir u korišćenju recikliranih materijala Nike je odlučio da linija Converse patika, Chuck Taylor All star Crater sadrži 40 odsto recikliranog sadržaja, bilo poliestera ili postindustrijskog tekstilnog otpada. Pre dve godine, Nike je izbacio Converse Renew kolekciju, kao i Space Hippie koja sadrži 85 do 90 odsto fabričkog otpada.

Kruna njihovog ulaska u cirkularnu ekonomiju su dresovi napravljeni od 100 odsto recikliranog poliestera za Olimpijske igre u Tokiju. Iako je takmičenje odloženo, sportsti koji predstavljaju SAD, Francusku i Brazil u skejtbordu takmičiće se u ovim dresovima kada igre budu održane.

Inače, Nike je u ovoj priči od 1994. godine kada je nastao Nike grind, kolekcija recikliranih materijala nastala od otpada od proizvodnje, recikliranih patika i obuće koja nije za prodaju. U početku je materijal korišćen za košarkaške terene, a danas su mogućnosti sa ovim materijalom bezgranične, kažu u kompaniji.

Otpad u koji spada koža, pena, guma, tekstil, plastika se prikuplja iz fabrika širom sveta i pretvara u nove materijale. Sportske površine napravljene pomoću ovog materijala danas pokrivaju milijardu kvadratnih metara i mogu se naći u 10.000 projekata širom sveta. Osim za terene, koristi se i za joga prostirke, police u radnjama, rajsferšluse, dugmad,  ali i za Nike odeću i obuću. Do sada je reciklirano 54 miliona kilograma otpada, kažu u Nike.

Foto: Pixabay