Obeležen Četvrti Nacionalni dan davanja – Svakog dana bacimo dva miliona kilograma hrane

Četvrti Nacionalni dan davanja, koji kroz kampanju “Spasimo hranu, spasimo humanost” ove godine ima za cilj da poveća svest građana o bacanju i nedovoljnim donacijama hrane, obeležen je danas u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić istakao je da dok neki podaci pokazuju da dnevno u Srbiji bacamo dva miliona kilograma hrane, u 2019. godini blizu pola miliona građana nije moglo da zadovolji osnovne životne potrebe.

Kompanije koje proizvode hranu, dodao je, treba da povećaju ili počnu sa donacijama, dok one iz drugih industrija treba da doniraju sredstva za kupovinu hrane.

– Kako bi se ovo sve podstaklo, Koalicija za dobročinstvo je sa mnogim partnerima već predlagala da se, po ugledu na Evropsku uniju, ukine plaćanje PDV-a na donaciju hrane –  rekao je Matić.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri je naveo da gladnih ljudi ima svuda, od bogatih do najnerazvijenijih zemalja, a posebno tokom pandemije. Kako je istakao, važno je razvijati donatorski sistem koji će odgovoriti na potrebe ljudi.

– Nadam se da ćemo zajedno moći da učinimo neke konkretne korake u pogledu regulative, da bude lakše donirati hranu, na primer ukidanjem PDV za donacije hrane –  rekao je ambasador.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je izjavila da obeležavanje Nacionalnog dana davanja po četvrti put pokazuje da smo kao društvo postali svesni značaja solidarnosti i međusobne pomoći.

Donatorima, korporacijama, medijskim kućama i drugim partnerima uručene su zahvalnice za promociju filantropije i učešće u kampanji donacije hrane.

Nacionalni dan davanja je prvi put obeležen 9. oktobra 2018. godine na dan rođenja velikog srpskog naučnika i filantropa Mihajla Pupina. Ustanovljen je uz podršku Vlade Srbije, na inicijativu Srpskog filantropskog foruma i Koalicije za dobročinstvo.